Fler sommargågator och roligare på vintern – så ska Stockholm utvecklas

Swedenborgsgatan.
Sommargågatorna blir ett återkommande inslag. Dessutom under längre perioder än tidigare.
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är så nöjd med sommargågatorna att de ska vara bilfria längre perioder av året.
Samtidigt satsar staden på att göra Stockholms gator roligare även på vintern.

Projektet ”Levande Stockholm” har målet att göra gatumiljön mer attraktiv för gångtrafikanter i staden. En del är sommargågatorna där trafiken har stängts av under årets hetaste månader.

Mitt i kan nu avslöja att sommargåtorna kommer att vara bilfria längre perioder framöver.

– Nu är tiden för sommargågatorna juni till augusti, men säsongen är egentligen längre än så. Vi räknar med att vi kommer att börja i maj och köra till i mitten av september istället, säger Daniel Helldén och fortsätter.
–Det finns ingen anledning att ha kortare säsong än så eftersom kallare höstar känns väldigt avlägsna som det ser ut just nu.

Staden kommer också att göra sommargågatorna permanent återkommande. Tidigare har de mer varit på försök, men nu blir det garanterat bilfritt på Swedenborsgatan, Skånegatan och Rörstrandsgatan även kommande år.

– På de gatorna har responsen varit bra från allmänheten och från näringsidkare, men meningen är att det ska bli fler gågator. Vi kommer att fortsätta arbetet och leta upp andra gator för att se vad som är möjligt att göra på dem för att få levande sommargator, säger Daniel Helldén.

Hur det blir med de andra gågatorna som till exempel Humlegårdsgatan är upp till de näringsidkare som arrangerat dem i år, säger trafikborgarrådet.

En annan nyhet, som Mitt i nu också kan avslöja är, att det i nästa års budget också finns direktiv att göra Stockholm till en mer levande vinterstad. Ett sätt kan vara att fler krögare ansöker om uteserveringstillstånd året om.

– Men det kan också vara fler jul- och vintermarknader till exempel. Men kreativiteten släpper vi loss till stockholmarna, krogägarna och näringsidkarna hur man ska göra Stockholm till en mer attraktiv vinterstad, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.