ANNONS

Fler sommarjobbare än någonsin i år

sommarjobbare järfälla
Parkskötsel är ett av de arbeten som ungdomar kommer att utföra under sommaren.
Claes Thunblad, ordförande för S i Järfälla
"Polisen vittnar ofta om att det blir lugnare och mindre stök", säger Claes Thunblad (S).
Sedan sommarjobbsgarantin infördes i Järfälla har allt fler ungdomar sökt sommarjobb – i år är det tvåtusen ungdomar.
– Mig veterligen finns ingen kommun i denna storlek som garanterar sommarjobb till ungdomar, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.
ANNONS

År 2015 införde Järfälla sommarjobbsgaranti – alla ungdomar i gymnasieålder (15-18 år) som söker ett sommarjobb från kommunen ska också få ett. Då sökte 1500 ungdomar jobb, året efter var det 1800, och i år är det 1999. Det är nästan två tredjedelar av kommunens cirka 3200 ungdomar i samma ålder.

– Mig veterligen finns ingen kommun i denna storlek som garanterar sommarjobb till ungdomar, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Rent formellt heter det inte sommarjobb utan feriepraktik. Eftersom ungdomarna inte ersätter någon på de arbetsplatser de kommer till betraktas det formellt snarare som en sorts prova på-utbildning än ett arbete. Likväl kommer ungdomarna att jobba till stor del inom kommunens verksamheter: äldreomsorg, skolverksamhet och parkskötsel. Vissa kommer också att tas emot av privata företag som samarbetar med kommunen – detta förstås utöver de ungdomar som på egen hand hittat sommarjobb.

– Det märks och syns också, inte bara för den enskilda som får jobba och tjäna egna pengar, och en fot in på arbetsmarknaden, utan det syns också ute i kommunen att mycket ungdomar är ute. Polisen vittnar ofta om att det blir lugnare och mindre stök dessutom, säger Claes Thunblad.

Nu har alla som fått sommarjobb fått besked om detta, men det är fortfarande några som väntar på att få veta var de placeras – de som sökt sommarjobb har fått önska en tidsperiod och en placering, vilket kommunen försöker tillgodose så gott det går. Lönen för ungdomarna är mellan 70 och 80 kronor beroende på ålder, och arbetstiden är sex timmar om dagen under två sommarveckor.