Sopkaoset sprider sig – fler går ut i strejk

Enligt sopåkare på Reno Norden går i dag även sophämtare på Liselott Lööf ut i strejk.
Enligt sopåkare på Reno Norden går i dag även sophämtare på Liselott Lööf ut i strejk.
Risken finns nu att sopkaoset i Stockholm sprider sig. Under dagen meddelade ett 50-tal sopåkare på Reno Norden att de säger upp sig. Samtidigt utökas konflikten när även sopåkare från Liselott Lööf i dag går ut i strejk.

46 av de strejkande sopåkarna på Reno Norden, som sedan förra onsdagen varit ute i vild strejk, har i dag sagt upp sig, vilket bekräftades av Reno Norden i ett pressmeddelande som skickades ut vid 14-tiden.

Där står även att flera av sopgubbarna återupptagit arbetet och att 27 av 40 sopbilar är i användning.

I ett pressmeddelande som sopåkarna på Reno Norden själva skickade ut vid halv elva på onsdagen berättade de även att deras kollegor på Liselotte Lööf, Stockholms andra sophämtningsföretag, har lagt ner arbetet. Det skulle i så fall innebära att sopstrejken har spridit sig. Det är uppgifter som dock inte har bekräftats av Liselott Lööfs ledning, och Mitt i har sökt både vd och ägare utan resultat.

Enligt en anställd på Liselott Lööf, som Mitt i har varit i kontakt med, så har sopor hämtats under dagen, men att det är oklart hur det blir framöver.

– Det är lite ”timma för timma”, säger den anställde som vill vara anonym.

Officiellt i strejk från 22

Enligt Aftonbladet så är det ett 40-tal sophämtare från Liselott Lööf som i dag går ut i strejk.

Loranyt Alföldi, en talesperson för sopåkarna på Liselott Lööf, sa under dagen till tidningen:

– Vi hämtar knappt några sopor i dag. Men klockan 22 i kväll när vi inte har fullföljt vårt jobb i dag, då går vi officiellt i strejk.

Stockholm stad har satt ut containrar runt om i innerstan för att soprummen inte ska svämma över.I en första laddning har elva stycken containrar satts ut på Kungsholmen/Lilla Essingen, åtta stycken i Norrmalm/Vasastan och sex stycken på Östermalm/Gärdet.


Hur påverkas du av sopstrejken? Skicka bilder till oss!  redaktionen@mitti.se

Fakta

Det här handlar sopstrejken om

I höst börjar nya avtal gälla för sophämtningen i Stockholm. Det innebär att även sopåkarnas avtal förhandlas om.

Sopåkarna som arbetar för Renonorden menar att arbetsgivaren kommer att kraftigt sänka lönerna samtidigt som arbetsbelastningen ökar.

Det som utlöste strejken i onsdags var att sopåkarna vägrade delta i en nyckelinventering. Sopåkarna vill inte berätta till vilka portar deras nycklarna går. Sopåkarna menar att det är en del av deras yrkeskunskap medan arbetsgivaren kallar agerandet för utpressning.

Strejken är en så kallad vild strejk vilket innebär att facket inte står bakom strejken.

Sophämtningen i Stockholm är idag uppdelad mellan flera bolag. Det finns farhågor för att strejken skulle kunna sprida sig till fler bolag.

Fakta

Områden i Stockholm där Reno Norden ansvarar för sophämtningen

I Stockholms kommun har Reno Norden ansvar för sophämtningen i:

Älvsjö, Enskede, Årsta, Farsta, Vantör, Bromma, Åkeshov, Råcksta, Hässelby, Tensta, Rinkeby, Kista, Spånga, Vällingby, Järfälla, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm.

Fakta

Områden i Stockholm där Liselott Lööf ansvarar för sophämtningen

I Stockholms kommun har Liselott Lööf ansvar för sophämtningen i:

Södermalm, Östermalm, Gamla stan, Stora Essingen, Djurgården, Enskede och Hägersten.