Fler studentlyor ska lyfta Roslags-Näsby

Roslags-Näsby ska bli ungt och levande. Det är tanken när 90 nya studentbostäder planeras.

Både en studentskrapa och fler smålägenheter är på gång sedan tidigare.

Terminen har börjat och landets studenter förbereder sig för plugg.

Men för många av dem finns en fråga som inte låter sig besvaras så lätt. Var ska de bo?

En del av det skriande behovet kommer att kunna tillgodoses i Roslags-Näsby. Nu planeras nämligen för 90 nya studentlägenheter i form av hyresrätter mellan Scandic och Roslagsbanan, ungefär vid Ytterbyskolan.

Staffan Sälg är VD på företaget Studentbacken som ska bygga lägenheterna. Han berättar att det främst kommer att vara enrumslägenheter men även några tvåor i projektet som har namnet The Loft.

– Kommunikationer hör till det viktigaste när man bygger studentbostäder och det här är ett bra läge med närhet till Roslagsbanan och bussar, säger Stefan Sälg.

Huset byggs inte med klassiska studentkorridorer. Tanken är i stället att samtliga bostäder ska fungera som egna enheter med badrum och kök. Vad hyran blir är än så länge oklart.

Staffan Sälg tror att hela området kan bli något av ett nav för studenter och unga Täbybor. Inte minst eftersom det sedan tidigare planeras för både en studentskrapa och 145 smålägenheter alldeles i närheten.

– Det skapas en miljö som jag tror passar studenter och singelhushåll. Vi hoppas att det blir en ung och vital stadsdel.

Stockholm är den region där bristen på studentbostäder är störst i hela landet. Den genomsnittliga kötiden ligger på 117 veckor, enligt en ny rapport från Studentbostadsföretagen.

Unga som är på jakt efter sitt första egna boende i Täby har det inte heller lätt i dag. Siffror från SCB visar att det i kommunen bara finns drygt 700 lägenheter eller andra boenden som är mindre än 40 kvadratmeter.

Det motsvarar ungefär tre procent av alla bostäder i hela Täby, vilket är en av de lägsta siffrorna i länet. Kommunens mål är att ungefär 10 procent av beståndet ska vara i hyresrätt om några år.