Fler trafikpoliser jagar fartsyndare

Under tisdagens nykterhetskontroll vid Grisslinge tog polisen en rattfyllerist, men också flera förare med olika typer av fel på bilarna.
Under tisdagens nykterhetskontroll vid Grisslinge tog polisen en rattfyllerist, men också flera förare med olika typer av fel på bilarna.
Bilister i Nacka, Värmdö och Tyresö kan vänta sig att bli stoppade i fler kontroller i framtiden.

Johan Kust, ledare för Nackapolisens nya trafikgrupp, förutspår en fördubbling.

Det är tisdag eftermiddag vid Grisslinge i Värmdö och Nackapolisens nya trafikgrupp har vinkat in några bilister, främst för att kontrollera nykterheten. Flera av dem blir dock stående i nära en timme.

– Vad är det här? Visst, de kan stoppa en, men inte så här länge. Vi är ju inga terrorister direkt, säger en man i en bil med Värmdö kommuns logga, vars släp är för tungt.

Sedan i början av maj har Nacka polismästardistrikt, där Nacka, Värmdö och Tyresö ingår, en egen trafikgrupp med fem poliser i yttre och tre i inre tjänst. Innan dess sköttes distriktet av Söderortspolisens trafikgrupp.

– Det har väl gått lite sådär. Folk ute på landsbygden, särskilt i Värmdö och Tyresö, har nog vant sig vid att kunna köra lite som de vill, säger Johan Kust, chef för den nya gruppen.

Enligt Johan Kust kan bilister i de tre kommunerna förvänta sig fördubblad aktivitet från trafikpolisens sida framöver. Han utlovar fler kontroller och säger att risken att fällas för brott i trafiken kommer att öka.

Den nya trafikgruppens viktigaste uppdrag är att jobba med hastigheterna på vägarna. Och enligt Johan Kust är det strikt regeltillämpning som gäller – även de som ”bara” kör 6–9 kilometer i timmen för fort riskerar böter.

Trafikgruppens näst viktigaste mål är nykterhet med kontroller sent på kvällarna vid krogarna, men också på morgnarna till exempel vid Systembolagen. Polisen har också en lista på vaneförbrytare i trafiken som punktmarkeras.

Under tisdagseftermiddagens nykterhetskontroll blåser en manlig förare i slips och vit linnekavaj positivt och blir tvungen att följa med in till polisstationen i Nacka.

Samtidigt får en äldre sjukpensionär sina nummerplåtar bortskruvade. Det är andra gången på kort tid som polisen tar honom på bar gärning med att köra sin bil, trots att han inte betalat skatt eller tagit bilen till besiktningen. Den här gången ser polisen inte mellan fingrarna och mannen får en bot på 2 000 kronor i handen.

– Jag skulle bara ner och köpa blomsterjord. Jag visste ju att jag inte fick köra, så det är inte mycket att orda om, men jag har helt enkelt inte råd med skatten och besiktningen, säger han uppgivet.

Fakta

Vad tycker du om att antalet trafikkontroller kommer att öka?

Paul Granberg, Jarlaberg: ”Det är bra. Rattfylleriet är ett problem och om polisen tar fortkörarna är det också bra, särskilt om det sker på 30-vägarna.”
Olof Lundström, Jarlaberg: ”Jag kör inte bil själv och har aldrig sett någon köra rattfull. Men självklart är det bra att det görs kontroller.”
Lisa Stenport, Neglinge: ”Det är bra om det är utanför skolor där barnfamiljer rör sig. Men på motorvägen känns det mer som om polisen gör det bara för att klara sina mål.”
Camilla Broman, Ingarö: ”Det är jättebra! Man vill ju ha nolltolerans i trafiken och då är det bra att man kommer åt rattfyllerister och hastighetsöverträdelser.”