ANNONS

Fler tvingas föda utanför Stockholm län

Emma Engebretzen väntar sitt andra barn som är beräknat att födas i dagarna. Att inte få plats och tvingas stanna hemma så länge att hon inte hinner in till förlossningen är det som oroar henne mest.
Emma Engebretzen väntar sitt andra barn som är beräknat att födas i dagarna. Att inte få plats och tvingas stanna hemma så länge att hon inte hinner in till förlossningen är det som oroar henne mest.
Antalet planerade födslar.
Antalet planerade födslar.
BB Sophias nedläggning innebär högre tryck på resterande förlossningskliniker. Tuffast blir det i sommar under semesterperioden.

– Hänvisningar till ett annat län kommer tyvärr att öka, säger landstingsrådet Ella Bohlin (KD).
ANNONS

Läget inom länets förlossningsvård är redan mycket ansträngt efter BB Sophias nedläggning i maj. På ett par kliniker har kapaciteten slagit i taket och födande har hänvisats till andra län.

Och under sommarsemestern blir läget än mer ansträngt. Det visar en rundringning till länets sex förlossningskliniker som Mitt i har gjort.

Ingen av klinikerna har ännu rekryterat färdigt sommarvikarier inför semestern men Södersjukhuset, Södertälje sjukhus och BB Stockholm svarar alla att de har problem med rekryteringen.

– Sommaren är alltid en utmaning inom förlossningsvården. Inför denna är problemet större än vanligt, svarar Britta Wernolf, vårdchef/chefbarnmorska på BB Stockholm i ett mejl.

I den mån klinikerna saknar sommarvikarier kommer de att erbjuda befintlig personal att ta extrapass och att skjuta på semestern mot extra ersättning.

– Vi är oroliga inför trycket då vi ser att många kvinnor valt oss. Vårt kapacitetstak är överskridet under sommaren, svarar Britta Wernolf.

Emma Engebretzen, från Trångsund, är planerad att föda sitt andra barn i mitten av juni, på SÖS. Hon var först inskriven på Södra BB och sedan på BB Sophia innan de lades ner. Både platsbristen och att föda på ett fullbelagt akutsjukhus oroar henne.

– Jag är rädd för att inte få plats och att de håller mig kvar hemma så länge att jag inte hinner in. Jag börjar nästan ställa in mig på att föda i ett dike vid motorvägen, säger hon.

Att bli skickad utanför länet orkar hon knappt tänka på.

ANNONS

– Det är så absurt att jag nästan inte kan ta in det, min strategi har varit att stänga det ute. Det är så mycket annat som cirkulerar i huvudet.

Hon har fullt förtroende att barnmorskorna på akutklinikerna gör sitt yttersta men är orolig för att arbetsbördan blir för stor i sommar.

– När man läser att de har igång 2–3 förlossningar parallellt så tänker jag att det är omänskligt redan från början.

Även Gunilla George, vice ordförande för Vårdförbundet, är orolig.

– Arbetsgivarna gerersättning till anställda för extrapass eller för att skjuta på semestern. Men personalen måste orka också, säger hon och fortsätter:

– Allt extra arbete sliter på personalen och gör man det tillräckligt länge finns det en risk att det även går ut över de födande.

Barn- och äldrelandstingsrådet i Stockholms län Ella Bohlin (KD) medger att det blir en intensiv sommar.

– Hänvisningar till ett annat län kommer tyvärr att öka och färre kommer att få sina förstahandsval, säger hon och tillägger:

– Men alla som ska få barn i sommar kommer att tas om hand om förlossningsvården.

Barnmorskor kan behöva jobba extra, riskerar de inte att gå på knäna?

– Det ligger en sanning i det, men man ska absolut inte ställa in sin semester. Har man tänkt ta fyra veckors sammanhängande semester kan man kanske dela upp den.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.