Fler unga röker cannabis

Beslag av drogen spice.  Hanna-mottagningen och Jörgen Swedenson har de senaste åren blivit hårt belastade med ungdomar som söker behandling efter narkotikamissbruk.
Beslag av drogen spice. Hanna-mottagningen och Jörgen Swedenson har de senaste åren blivit hårt belastade med ungdomar som söker behandling efter narkotikamissbruk.
Försäljningarna sker vid knutpunkterna, i hemmen, vid skolan – eller framför datorn.

Haningepolisen rapporterar i år om 300 narkotikaärenden bland unga, en ökning med 25 procent.

Unga kan utan svårigheter få tag på narkotika i Haninge och polisen menar att det har blivit ännu lättare att få tag på under det senaste året.

Cannabis är den absolut vanligaste drogen.

Förra helgen fick åtta ungdomar på en gång lämna urinprov och polisen misstänkte att narkotika sålts på en skola i kommunen.

23-åriga Anna kom i kontakt med hasch som 14-åring via fester, det fortsatte med opiater och benzo. Efter att fyra av hennes vänner på bara några år avlidit efter överdoser, bestämde hon sig för att ta sig bort från ”skiten”.

I dag är hon drogfri sedan ett och ett halvt år. Hon har fått hjälp genom Hannamottagningen i Handen, som hjälper unga med drogproblem.

– Många unga i dag är blåögda och tror att cannabis inte är någon ”big deal”, men det är helt fel. De tänker inte på vilka effekter det får på hjärnan, säger Anna.

Hon menar att det var hennes adhd, stökiga familjeförhållanden och för lite att göra som fick henne att börja festa även på vardagarna.

Jörgen Swedenson, chef på Hanna­mottagningen, menar att de flesta som kommer till mottagningen har börjat med cannabis och sedan gått vidare till heroin och amfetamin.

– De senaste fyra åren har vi sett en ökning av ungdomar som kommer hit. Enligt dem säljs narkotika till och med på skolorna i dag, ­säger Jörgen Swedenson.

Enligt länsstyrelsens Stockholmsenkät 2012 minskar andelen som prövat narkotika i årskurs 9 i Haninge, men andelen ökar i gymnasiets årskurs 2.

– Det kan bland annat handla om fattigdom. Har du inte råd köpa träningskort eller betala medlemsavgift i fotbollsklubben, så blir drogerna ett alternativ, ­säger Haninges drogsamordnare Inger Dahlberg.

Internetdrogen spice, som är syntetisk cannabis, ger ett väldigt starkt cannabisliknande rus, är svårare att upptäcka och har blivit allt vanligare i höst, enligt polisen.

– Problemet är att den finns i olika varianter och alla är inte klassade som olagliga. Det du stoppar i dig kan vara vad som helst, från gift till ingenting, säger Daniel Edlund, chef för Haningepolisens riktade grupp.

Anna heter egentligen något annat.

Fakta

Narkotikaanvändningen ökar

På gymnasiets årskurs 2 i Haninge har 26 procent av pojkarna och 21 procent av flickorna använt narkotika 2012.

2010 var siffrorna 20 respektive 15 procent.

Hittills i år beräknar polisen att man rapporterat cirka 300 narkotikafall med unga upp till 20 år.

Under 2011 rapporterades 226 fall, 2010 212 fall och 2009 134 fall.

Käll: Länsstyrelsen, Haningepolisen