Fler unga tävlar om årets sommarjobb

Även 19-åringar har i år rätt att söka kommunala sommarjobb. Det innebär att söktrycket ökar.

Men hur många jobb som erbjuds är oklart.

I förra veckan gick startskottet för ansökningar till de sommarjobb som anordnas av Stockholms stad.

Nytt för i år är att även 19-åringar kan söka. Tidigare var jobben till för dem som gått ut nian och årskurs 1 och 2 på gymnasiet.

– Vi har höjt ambitionsnivån för feriejobb och vill att fler ska få chansen, säger Josefin Pasanen, borgarrådssekreterare vid arbetsmarknadsroteln.

Frågan är bara hur långt det räcker. De senaste åren har gapet mellan antalet sökande och antalet platser varit väldigt stort.

Just nu bedömer Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö bedömer att de kommer att kunna erbjuda 270 respektive 80 platser inom de egna förvaltningarna i sommar. Det är lika många som förra året, då de hade 636 respektive 380 sökande.

Även om man räknar in de extraplatser som senare tillkom inom exempelvis kyrkogårdsförvaltningen och trafikkontoret blev alltså hundratals ungdomar utan sysselsättning .

I år har man redan avsatt 22 miljoner kronor i budgeten till sommarjobb i stadsdelarna. Enligt Josefine Pasanen kan det dock komma mer pengar när budgeten inom kort justeras.

– Den exakta storleken på anslaget beslutas av kommunstyrelsen nu i mars och fördelas ut till stadsdelsnämnderna baserat på nyckeltal som speglar behoven i de olika stadsdelarna, säger hon.

Men även om det blir en större ökning av pengapåsen är det inte säkert att det praktiskt går att ordna fler arbetsplatser.

– Jag har pratat med förvaltningen och de säger att 80 platser är ungefär vad de tror sig kunna vaska fram, även om de försöker få fram fler. Vi har ju en väldigt tajt förvaltning, säger Majvi Andersson, ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd (S).

Är det rätt att öka antalet sökande när jobben är så få?

– Även 19-åringar behöver ett jobb, det känns rätt att ha en hög ambitionsnivå. Sedan kanske det inte räcker ända fram, men det är viktigt att sträva dit, säger Majvi Andersson.

Fakta

Sök sommarjobb före 22 mars

Ansökningstiden för sommarjobben är till och med den 22 mars.

För att söka sommarjobb i år ska du vara född mellan den 1 juni 1995 och den 31 december 1999.

Sommarjobb ordnas inom verksamheter som äldreomsorg, förskola, parklekar och parkskötsel.

Huvuddelen av jobben fördelas genom lottning, men undantag görs om det finns särskilda skäl, till exempel om man har funktionsnedsättning.

Källa: Stockholms stad