ANNONS

Allt fler begravs utan ceremoni

Österåkers kyrka.
Österåkers kyrka.
Allt fler begravs utan någon som helst ceremoni eller avsked.
Förra året gick 6 procent av de döda till kremering direkt.
– Det här är ett avtryck av hur vårt samhälle mår, säger Ulf Lerneus på Sveriges Begravningsbyråers förbund (SBF).
ANNONS

För fyra år sedan låg andelen personer som inte fick någon som helst ceremoni eller avsked på 2 procent. Förra året hade detta stigit till cirka 5 000 personer eller cirka 6 procent av dödsfallen. I de här fallen går personer ur tiden utan att någon finns närvarande i något slags avsked eller ceremoni.

– Vad som är en ceremoni eller hur den går till lägger vi oss inte i, de kan se olika ut. Men i de här fallen förekommer ingen som helst närvaro av anhöriga eller vänner, säger Ulf Lerneus förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers förbund.

Fokus på de levande

Enligt Ulf Lerneus kan detta vara den avlidnes eget önskemål, men oftast handlar det om önskemål från de anhöriga.

– Fokuset i samhället har gått över från den döde till de efterlevande. Det kan du till exempel se på tiden mellan död och begravning, man tittar på när man själv har tid för begravning, säger Ulf Lerneus.

Visste du det här om döden och begravningar…

…ljuständningen på alla helgons dag startade efter andra världskriget? Ända in på 1940-talet tändes ljus vid gravarna mest på julafton. 1953 blev helgdagen officiell. Traditionen har dock rötter i Sveriges katolska medeltid.

…allt färre går på begravning? En begravning hade i snitt 49 besökare 1990. 2016 var siffran 24. En förklaringar tros vara att anhöriga, släkt och vänner bor utspridda.

…du kan bli begravd i ett träd? Fenix begravningsbyrå har skapat metoden ”Rest in Tree”. Askan blandas med näringsämnen i flytande form och trycks ner till trädets rotsystem på drygt 2,5 meters djup. Tillstånd från länsstyrelsen krävs. Än så länge har ingen begravts så här.

…allt fler vill strö aska utanför kyrkogårdar och begravningsplatser? År 2000 ansökte 953 dödsbon om tillstånd, 2017 var det 2 543. Tillstånd ges av länsstyrelsen och i Stockholm ges i princip bara tillstånd för detta på öppet hav eller i större vattendrag med minst 1 000 meter till land.

…en muslim ska ligga i egen grav med huvudet mot Mecka? Muslimer återanvänder inte gravar och kremeras inte. På flera kyrkogårdar finns muslimska gravkvarter.

…du kan göra ett smycke med dna? Du får inte spara aska från den avlidne i smycken. Däremot finns en metod för att göra dna-smycken.

Fakta

Populära låtar på begravningar

Air – Bach

Gammal fäbodpsalm från Dalarna – Oskar Lindberg

Tröstevisa  Benny Andersson

Håll mitt hjärta – Björn Skifs

Tears in heaven – Eric Clapton

Jag och min far – Magnus Uggla/Olle Ljungström

Bridge over troubled water – Simon & Garfunkel