Fler väljer middag ute till vardags

Malin Albertin, 35, och Caroline Olofsson, 35, jobbar i närheten av Stureplan och går gärna ut och äter i området. Middag ute blir det flera dagar i veckan.
Malin Albertin, 35, och Caroline Olofsson, 35, jobbar i närheten av Stureplan och går gärna ut och äter i området. Middag ute blir det flera dagar i veckan.
På Sturehofs uteservering njuter Malin Albertin och Caroline Olofsson av kvällssolen. Liksom många andra går de oftare på restaurang än tidigare. Det är krogboom i stan – och sedan 2002 har branschens omsättning mer än fördubblats.

Middag ute blir det flera gånger i veckan. Måndag till torsdag blir det ofta bara en varmrätt.

– Men till helgen kör man kanske hela racet med tre rätter. Men man unnar sig gärna vin också i veckan, där har nog vanorna ändrats, säger Caroline Olofsson.

– Det känns som att folk jobbar så otroligt mycket att man vill göra mer av den tid man har över.

Sedan 2002 har krogbranschen i Stockholms kommun mer än fördubblat sin omsättning och antalet restauranger har ökat från 2 300 till 3 600, enligt siffror från SCB. Att det råder krogboom i stan märker Calle Carboni på Svenska Brasserier, som driver Sturehof.

– Vi får mer och mer att göra och har kunnat öppna fler ställen. De senaste fem åren har vi nästan dubblat antalet sittplatser på våra krogar. 2011 hade Riche, Teatergrillen och Sturehof 380 stolar. Sedan vi öppnat Taverna Brillo och Luzette har vi fått ytterligare 290 platser.

Han ser flera orsaker till att branschen expanderat. Den sänkta krogmomsen är en.

– Den har vitaliserat branschen. Men det är också det ökande intresset för mat, turismen och stockholmarnas ändrade vanor. Det är vanligare att gå ut och äta tillsammans.

Han märker också att gästerna har bättre råd med restaurangbesök, inte minst på grund av jobbskatteavdragen och ännu låga räntor.

– Ja, folk har mer pengar på fickan. Och man är samtidigt mån om sin tid och vill kanske hellre tillbringa tid tillsammans än att bjuda hem någon och vara upptagen i köket.

Malin Albertins och Caroline Olofssons erfarenheter av överfulla kalendrar känner han igen.

– Ja, absolut. Vi märker att många vill äta frukost på Riche, Brillo och Stockholms matmarknad. Folk pressar in möten över frukosten.

Också turisterna bidrar till utvecklingen. Många av dem är nyfikna på stans krogliv efter att ha läst om en höjd gastronomisk nivå och om hippa uteställen i reseguider och internationella media.

Men allt är inte bara solsken. Om det blir sämre tider får vi mindre över till krogbesök. Trots goda tider kämpar många krögare hårt redan nu.

– Marginalen på marknaden väldigt små, säger Erik Bratthall, presschef på branschorganisationen Visita.

– Priserna är pressade och personalkostnaderna höga. Vår bransch har en vinstmarginal på två procent i snitt och det är lägre än i andra branscher.

Vi får mer och mer att göra och har kunnat öppna fler ställencalle carboni, svenska brasserier

Fakta

3 600 restauranger i innerstan

Sedan 2002 har antalet företag i restaurangbranschen i staden ökat från 2 300 till 3 600.

Under samma tid ökade också de anställda från 14 500 till 24 200. Omsättningen mer än fördubblades från 9,8 miljarder kronor till 20,7 miljarder.

På fyra år har antalet stadigvarande utskänkningstillstånd på Östermalm ökat med 63 procent, från 162 i januari 2011 till 265 i januari 2015. En bidragande orsak är att alkohollagen ändrades 2012 så att det blev enklare att få tillstånd.

Källa: SCB, Visita, Tillståndsenheten, Stockholms stad