ANNONS

Fler väljer Väsby nya gymnasium

Danielle Shtaye och Hazim Alkhodary som valt Rudbeck respektive Cybergymnasiet vid Odenplan
Danielle Shtaye och Hazim Alkhodary som valt Rudbeck respektive Cybergymnasiet vid Odenplan
Agata Majewska som valt Väsby nya gymnasium:  – Jag hörde rykten om att skolan inte var så bra men när jag var på öppet hus tyckte jag allt var positivt. Jag orkar inte åka långt varje dag och då är Väsby bra.
Agata Majewska som valt Väsby nya gymnasium: – Jag hörde rykten om att skolan inte var så bra men när jag var på öppet hus tyckte jag allt var positivt. Jag orkar inte åka långt varje dag och då är Väsby bra.
Daron Galal som valt Väsby nya gymnasium:  – Jag spenderade en hel dag med att fundera på att välja Täby eller Väsby. Det som avgjorde var att jag vill ha nära till skolan. På vintern är det ofta förseningar.
Daron Galal som valt Väsby nya gymnasium: – Jag spenderade en hel dag med att fundera på att välja Täby eller Väsby. Det som avgjorde var att jag vill ha nära till skolan. På vintern är det ofta förseningar.
Faja Aho som valt Väsby nya gymnasium:  – Det är nära och det gör att man sparar tid. På vintern är det också ofta problem med kollektivtrafiken. När jag var på öppet hus kände jag att det är en bra skola.
Faja Aho som valt Väsby nya gymnasium: – Det är nära och det gör att man sparar tid. På vintern är det också ofta problem med kollektivtrafiken. När jag var på öppet hus kände jag att det är en bra skola.
Förra året valde 7 av 10 Väsbyelever ett gymnasium utanför den egna kommunen.

Men John Gustafsson, rektor på Väsby nya gymnasium, menar att allt fler nu väljer hemkommunen.

– För två år sedan sökte 101 elever oss i första hand - i år är det 160. Vi har vänt synen på vår skola.
ANNONS

Maj är en intensiv månad för alla i årskurs 9. De nationella proven avlöser varandra och ett bra betyg kan avgöra om man får plats på det program och på den gymnasieskola där man vill gå.

En som lyckats komma in på sitt förstaval är Danielle Shtaye i årskurs 9 på Vittraskolan i Väsby. Till hösten börjar hon på Rudbeck i Sollentuna.

– Jag ville prova på något nytt och Rudbeck är en stor skola med många elever. Skolan har ett bra rykte också, säger Danielle Shtaye.

Att skolan har bra lärare var också viktigt i valet av skola, berättar hon.

– Man vill ha lärare som är engagerade och som gillar sitt ämne.

Även för gymnasieskolornas rektorer är det spända dagar. Ett för litet antal elever kan hota en hel skolas existens.

– Bara i Stockholms län finns 4 000 gymnasieplatser för mycket. Ross Tensta fick lägga ner och ytterligare tre skolor kommer att behöva stänga, säger Johan Gustafsson som är rektor på Väsby nya gymnasium.

Hans skola har tidigare haft svårt att locka till sig kommunens egna elever. Bara var fjärde Väsbyelev i årskurs 9 tog steget vidare till Väsby nya gymnasium. Nästan lika många niondeklassare i Väsby gick till Sollentuna som till Väsby.

En avgörande faktor är många gånger skolans rykte.

ANNONS

– Så är det ju men ryktet behöver inte vara med sanningen överensstämmande. Skolan kan ha förändrats, säger John Gustafsson.

Han är väl medveten om att Väsby nya gymnasium inte haft samma goda rykte som vissa skolor i exempelvis Sollentuna.

– Det gör att vi får elever med lägre betyg och det kan slå tillbaka mot oss. Men jag vill vända på steken och lyfta fram det fantastiska arbete som görs och som innebär att många lyckas på vår skola.

Skolorna lägger ner hårt arbete på att locka så många elever som möjligt.

– Vi har fantastiska elevambassadörer som bjuder in dem som sökt och vi hade öppet hus där vi berättar om skolan, säger John Gustafsson.

Hans bild är att Väsby nya gymnasium är helt på rätt väg och går en ljus framtid till mötes.

– För två år sedan hade vi 101 elever som i mars sökte oss i första hand. I år hade vi 160. Vi har vänt synen på vår skola.

Dessutom kommer överkapaciteten på gymnasieskolorna inom några år att förbytas till platsbrist när antalet nior blir fler.

– Inom fem år saknas 8 000 platser. Då står vi här med en nybyggd skola och fantastiska lärare. Då kommer vi även att få upp meritvärdet.

Nytt till hösten är att Väsby nya gymnasium startar ett Hotell- och turistprogram. Även om det är få som sökt programmet i första hand så räknar John Gustafsson med 20-25 elever.

– Det är jag nöjd med. Vi hade startat även om det bara blivit tio elever.

Läs mer: Energigymnasiet startar om

http://mitti.se/omstart-for-energigymnasiet/?tag=upplandsvasby

Fakta

Preliminär antagning 2016 till Väsby nya gymnasium

Ekonomi (inriktning ekonomi och juridik): 30 sökanden i första hand, 39 i andra hand, 34 i tredje hand. Totalt 40 platser.

Hotell- och turism ( inriktning hotell & konferens samt hotell & resor): 7 i första hand, 12 i andra hand, 16 i tredje hand. Totalt 32 platser.

Naturvetenskap (inriktning samhälle och natur): 31 i första hand, 24 i andra hand, 29 i tredje hand. Totalt 28 platser.

Samhällsvetenskap (inriktning beteendevetenskap och samhälle): 45 i första hand, 65 i andra hand, 51 i tredje hand. Totalt 52 platser.

Teknik: 15 i första hand, 19 i andra hand, 10 i tredje hand. Totalt 27 platser.

Källa: Väsby nya gymnasium
Fakta

Så valde niorna förra gången

7 av 10 nioendeklassare valde förra året en skola utanför den egna kommunen.

430 elever valde att gå i Väsby men nästan lika många, 413, valde Sollentuna.

Stockholm (247 elever), Sigtuna (136) och Täby (82) var också populära val för Väsbys niondeklassare.

Källa: Gymnasieantagningen.se