ANNONS

Fler vill starta friskola i Nacka

Redan ett halvår innan ansökningstiden har gått ut har fler ansökningar än i fjol om att starta friskola i Nacka kommit till Skolinspektionen. (Arkivbild)
Redan ett halvår innan ansökningstiden har gått ut har fler ansökningar än i fjol om att starta friskola i Nacka kommit till Skolinspektionen. (Arkivbild)
Inför höstens skolstart ville sex nya friskolor starta i Nacka.

Till skolstarten nästa höst, och med ett halvår kvar av ansökningstiden, är intresset för att starta friskola i Nacka redan större.
ANNONS

När ansökningstiden för att starta friskola inför höstens skolstart gick ut vid årsskiftet, hade sju friskolor ansökt om att starta i Nacka, sex grundskolor och en gymnasieskola.

Alla utom en ansökan handlade om nyetablering, den sjunde, en grundskola, ville utöka verksamheten.

Tre av ansökningar godkändes av Skolinspektionen, två fick avslag, och en skola, en gymnasieskola, väntar på beslut. En ansökan avskrevs.

I hela landet kom det enligt Skolinspektionen in totalt 245 ansökningar om att starta friskola inför läsåret 2016–2017, 120 godkändes.

För närvarande pågår ansökningsperioden inför nästa läsår, 2017–2018.

Fram till i början av mars, då Skolinspektionen senast uppdaterade sin ansökningslista, hade nio friskolor ansökt om att få starta i Nacka, alla utom en ansökan handlade om nyetablering.

Eftersom ansökningsperioden pågår är listan inte komplett, i dagarna har exempelvis två friskolor, utöver de som finns på listan, fått avslag på sina ansökningar, en grundskola och en kombinerad för- och grundskola.

Enligt Skolinspektionen har ena skolan inte visat att den kommer att ha tillräckligt med behöriga lärare eller elevunderlag, den andra skolan har ett för osäkert elevunderlag.

Enligt Skolinspektionens hemsida är vanligaste orsaken till att friskolor får avslag att skolan inte kunnat visa att det finns ett tillräckligt stort elevintresse.

ANNONS

Många ansökningar avslås också på grund av den sökandes ekonomi.

Skolinspektionens beslut går att överklaga.

Fakta

Så många för-, grund- och gymnasieskolor finns i Nacka:

105 förskolor

35 skolor med kombinerad förskola samt klass 1 till 6

15 skolor, klass 6 till 9

8 gymnasieskolor

Källa: Källa: Nacka kommuns hemsida
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.