Fler viltolyckor väntas i augusti

Jonas Dahl åker till viltolyckor på Grödingelandet. Här vid åkern intill caféet i Rosenhill visar han hur fälten är siktröjda i kanten för att djuren ska synas tidigare för bilisterna.
Jonas Dahl åker till viltolyckor på Grödingelandet. Här vid åkern intill caféet i Rosenhill visar han hur fälten är siktröjda i kanten för att djuren ska synas tidigare för bilisterna.
Förra året ökade antalet viltolyckor på Botkyrkas vägar.

Eftersöksjägaren Jonas Dahl tror att en av förklaringarna kan vara den hårda vintern.

Rådjuren är det vanligaste olycksdjuret och augusti en kritisk månad.

När viltolyckor inträffar i Grödinge- trakten tar Jonas Dahl sina hundar och åker ut för att söka upp skadade djur.

– För bilisterna är det här området ett av de mest kritiska, eftersom farterna är ganska höga och det ofta är här som älgolyckorna inträffar.

Förra året inträffade 13 älg-olyckor i Botkyrka kommun. Totalt rapporterades 111 viltolyckor, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan då 72 olyckor rapporterades. Det stora flertalet gäller rådjur.

– Mycket snö gjorde det svårare att hitta mat och att ta sig fram. Djuren sökte sig mot vägarna, säger Jonas Dahl.

Men han ser också andra möjliga förklaringar till att statistiken stack i väg förra året. Nya regler har gjort att fler olyckor blir införda i statistiken.

– Det kan ha funnits ett ganska stort mörkertal tidigare.

Nu varnar Jonas Dahl bilisterna för augusti.

– Nu är det högbrunst och bockarna springer runt och uppvaktar varenda get som finns. Då blir många rådjur påkörda.

Eksjöbon Joel Samuelssons familj körde på ett rådjur strax utanför Vårsta tidigare i sommar.

– Det var skymning och rådjuret kom. Jag hann bromsa litegrann, men inte tänka särskilt mycket, säger han.

Efteråt linkade djuret lite i diket innan det avled. Joel Samuelsson ringde polisen och anmälde olyckan. Han satte också ut märkning för att eftersöksjägarna skulle hitta platsen. Polisanmälan gäller för olyckor med rådjur och uppåt, men också ugglor och örnar.

– Ringer du inte kan du faktiskt bli åtalad för smitning. Stanna bilen och sätt upp en plastpåse eller någon remsa. Har du gps får du gärna ange koordinater, förklarar Jonas Dahl.

Önskvärt är också att de som mäktar med det, drar bort djuret från vägen för att inte exempelvis motorcyklister ska köra omkull.

Enligt Jonas Dahl är sänkt hastighet den viktigaste åtgärden för den som vill undvika olyckor. Förutom de klassiska viltstängslen och skyddsjakt är siktröjning vid åkrar och skog två andra åtgärder för att minska olyckorna. Likaså är det bra om ris och annat som lockar vilt kommer bort från dikena när det röjs utmed vägar.

– Här i Stockholmregionen tycker jag ändå markägarna är bra på att få bort riset, säger Jonas Dahl.

Fakta

Nio vildsvin påkörda

Fram till den 15 augusti i år hade 57 viltolyckor inträffat i Botkyrka med 49 rådjur, 4 vildsvin, 3 älgar, och 1 med övriga djur vilket kan vara större fåglar.

I Salem inträffade 21 olyckor med 15 rådjur, 5 vildsvin och 1 med övriga djur.

Källa: Nationella viltolycksrådet.