ANNONS

Fler vittnen uteblir från rättegångar – av rädsla

Ulla Bergström jobbar som vittnesstödjare.
Ulla Bergström jobbar som vittnesstödjare.
På fyra år har antalet rättegångar som ställts in för att vittnen uteblir mer än fördubblats i Stockholms län.

– Det kan jag förstå. Det var obehagligt att sitta där ensam medan de blängde hotfullt, säger ett vittne.
ANNONS

Vi kan kalla honom Ossian. I höstas blev han vittne till en polisjakt efter ett värdetransportrån. Han bidrog också till att rånarna greps.

Förra veckan mötte han dem igen – den här gången i rätten.

– Under hela tiden som jag pratade kände jag hur det brände i sidan från det håll där de satt. Den ene blängde hotfullt. Som att han försökte säga ”Det här är inte slut än”, säger Ossian.

Nu känner han sig ofta iakttagen när han rör sig på sin tomt.

– När hunden skällde förut brukade jag tänka att det var ett rådjur. Nu finns hela tiden oron för att någon kumpan till de här rånarna ska komma och hämnas på mig.

Förra året ställdes 286 brottmålsrättegångar in vid länets sju tingsrätter, visar siffror som Domstolsverket tagit fram för Lokaltidningen Mitt i:s räkning. Det är en ökning med 133 procent jämfört med 2009.

Samma trend syns vid landets övriga tingsrätter, om än i något lägre grad – 75 procents ökning.

Har det blivit farligare att vittna?

– Övergrepp i rättssak är ett brott som har ökat på senare tid, men man ska ha klart för sig att det är mycket ovanligt att man utsätts för hot eller övergrepp i samband med att man medverkar i en rättegång, säger Ulf Hjerppe informationschef på Brottsoffermyndigheten.

ANNONS

Han tror att mycket oro kommer av att folk inte vet inte hur en rättegång går till.

– Många känner inte till att muntlig bevisning är den absolut viktigaste, även om vi i dag i större utsträckning har teknisk bevisning. Man blir orolig, och i vissa fall rädd, för vad som ska hända.

Men varför är det allt fler vittnen som inte kommer till rättegångarna?

– Media rapporterar i högre utsträckning om brottslighet och när det uppstår problem i rättsväsendet. Den bilden tror jag gör att vittnen ibland ororar sig.

Brottsofferjouren har vittnesstödjare som ska hjälpa ovana vittnen att känna sig lite lugnare och tryggare.

– Jag går inte in så mycket på vad målen handlar om utan ger mer saklig information om hur rättegången går till, säger Ulla Bergström som jobbar som vittnesstödjare på volontärbasis.

Något sådant stöd fick inte Ossian i samband med rättegången förra veckan.

– Det enda jag har fått från rättsväsendet är hot om viten och polishämtning ifall jag inte infinner mig. Inte det minsta tack, säger han.

Hade du gjort om det?

– Ja, jo, det hade jag. Man måste ställa upp.

Mitt i har pratat med justitieminister Beatrice Ask (M), som dock inte vill kommentera siffrorna på inställda rättegångar.

ANNONS