Flera anmälningar mot skolpersonal

Under hösten ska elever ha utsatts för kränkningar av personal på en Täbyskola.

Det framkommer i tre anmälningar som kommit in till Skolinspektionen.

Under loppet av några dagar i december fick Skolinspektionen in anmälningar gällande tre barn som ska ha utsatts för kränkningar på en kommunal skola i Täby.

I dessa uppger anmälarna att personal ska ha hanterat elever så hårdhänt att det har gått över i misshandel. I ett fall har händelserna också polisanmälts.

Kränkningarna ska främst ha inträffat när elever inte ska ha skött sig.

Enligt en av anmälningarna ska elever ha uttryckt att ”det gör ont att göra fel”.

Problemen ska ha påpekats för rektor och annan personal under hösten, men kränkningarna ska, enligt anmälningarna, ha fortsatt under en längre tid.

Den berörda rektorn vill inte uttala sig om fallet i nuläget utan hänvisar till Täby kommuns utbildningschef, Henrik Mattisson.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på om vi får en anmälan från Skolinspektionen och utreder nu det här mycket noga, säger han.

Henrik Mattisson vill inte uppge vad som kommer att hända med den personal som anmälningarna gäller.

– Vi vill ju inte spekulera i några frågor innan vi har sett resultatet av inspektionens slutsatser. Men vi tar det på största allvar, säger han.

– Om det skulle visa sig att vi har brustit rättar vi naturligtvis till det, fortsätter han.

Förra året gjordes 28 anmälningar till Skolinspektionen gällande skolor i Täby kommun. Det är en ökning från året innan, då myndigheten fick in 20 ­anmälningar.

Jonas Öberg, statistiker på Skolinspektionen, är noga med att påpeka att det inte har blivit ett sämre klimat i Täbys skolor.

– Det har varit en stadig ökning av inkommande anmälningar överlag. Men det handlar mer om kunskapen i samhället, att man lättare kan ha att göra med Skolinspektionen i dag, säger han.

Sent i förra veckan ska kommunen ha skickat in sin syn på de anmälda händelserna till Skolinspektionen.

– Nu avvaktar vi inspektionens svar och vad de vill se för åtgärder och eventuella förändringar, säger Henrik Mattisson.

Fakta

Ökat antal anmälningar