Min lokala hjälte

Flera apotek tvingas stänga

mediciner
Om man är orolig för de läkemedel man fått på de apotek som nu stängs kan man kontakta andra apotek för att få råd.
Skärholmen Apotek, Sätra Apotek och Rågsved Apotek tvingas stänga på torsdag. Orsaken är brister i patientsäkerheten.

Läkemedelsverket har granskat apotekskedjan Golden Sands Medical AB sedan i juni, då man fick signaler om att allt inte stod rätt till med verksamheten.

– Sedan dess har vi gjort inspektioner och begärt in underlag. Nu är granskningen klar och vår bedömning är att verksamheten inte kan fortgå, säger Annika Babra, enhetschef på enheten för apotek och receptfri detaljhandel, vid Läkemedelsverket.

Hon kan av sekretesskäl inte gå in på några detaljer om vilka bristerna är. Däremot betonar hon att man inte fått rapporter om allvarliga incidenter.

– Den den sammantagna bilden är ändå att verksamheten för med sig risker för patienterna, säger Annika Babra.

Golden Sands Medical AB driver fyra öppenvårdsapotek, det vill säga apotek som säljer läkemedel direkt till konsumenter. De ligger i Hovsjö i Södertälje, i Rågsvedstorget, på Sätra torg och i Skärholmen centrum. Alla fyra måste nu stänga på torsdag den 20 oktober.

Det är första gången sedan apoteksväsendet avreglerades den 1 juli 2009 som Läkemedelsverket återkallat tillstånd för öppenvårdsapotek.

För Sätraborna och Rågsvedsborna innebär beslutet att de tills vidare blir utan ett apotek. I Skärholmen finns däremot andra alternativ.

Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.