Flera attacker mot gruppboendet i år

Mats Kjellberg, säkerhetsansvarig vid Upplands-Bros kommun, berättar att kommunen infört extra rondering av väktare efter attackerna.
Mats Kjellberg, säkerhetsansvarig vid Upplands-Bros kommun, berättar att kommunen infört extra rondering av väktare efter attackerna.
För ett år sedan var gruppboendet i Bro nära att brinna ner vid en anlagd brand. Sedan dess har boendet utsatts för ytterligare två bränder och två klotterattacker.

Nu vill kommunen skydda hemmet med väktare och övervakningskameror.

Det kommunala gruppboendet på Kamrervägen i Bro där sex personer med funktionsnedsättning bor, har upprepade gånger utsatts för försök till mordbrand och skadegörelse. Så sent som i september i år försökte någon åter sätta huset i brand. Lyckligtvis tog eld­en aldrig fart, men sot längs fasadbyggnaden vittnar om vad som hänt.

– Det var tre eldhärdar anlagda vid huset och förrådet som hade kunnat få det att börja brinna, säger Barbro Norén, tillförordnad avdelningschef på socialkontoret.

Lokaltidningen Mitt i skrev i november förra året om en fullt utvecklad brand på boendet, som var nära att totalförstöras, om det inte hade varit för några vaksamma grannar som genom sin hjälteinsats stoppade eldens spridning.

De boende evakuerades i en dryg en månad tills gruppbostaden återställts.

Sedan har det fortsatt. I januari i år sprejades huset ner med färg. Samma månad anmäldes ett nytt försök till en anlagd brand och nu senast försökte alltså någon anlägga en brand igen.

– Det skapar naturligtvis oro bland de boende, anhöriga och personal, det blir en stor osäkerhet, säger Barbro Norén.

Incidenterna har fått kommunen att sätta in extra åtgärder.

– Vi ser mycket, mycket allvarligt på det här och det är fullständigt oacceptabelt. Vi har vidtagit alla de åtgärder som vi i dagsläget kan göra. Till exempel har vi infört extra rondering av vårt bevakningsföretag, en grannstödsbil tar en extra vända här och vi har satt in personal som jobbar både dag och natt på boendet, säger Mats Kjellberg, säkerhetsansvarig i Upplands-Bro kommun.

Kommunen har även ansökt om att få sätta upp övervakningskameror på gruppboendet, men har fått avslag av länsstyrelsen.

– Nu har vi precis överklagat till förvaltningsrätten. Vi har gjort allt vi har kunnat. Vad ska vi göra nu för att skydda våra boende så de kan känna sig trygga? säger Barbro Norén.

Från polisens sida håller man också ett extra öga på Kamrer- vägen.

– Vi ser allvarligt på det som har inträffat och det är klart att man tittar till området lite extra, säger Mona Johansson, inspektör vid Norrortspolisen.

Alla incidenter är polisanmälda men i nuläget har man ingenting att gå på. Polisen är därför angelägen om att få in tips och iakttagelser.

Fakta

Grannar lyckades hindra katastrof

September 2013: Minst tre eldhärdar anlades vid husfasaden och förrådsbyggnaden.

Mars 2013: Någon klottrade på fasaden.

Januari 2013: Någon ställde ett sopkärl utanför soprummet och tände på.

Januari 2013: Någon sprejade färg på en fönsterruta vid entrén.

Oktober 2012: En fyrhjuling parkerad utanför boendet sattes i brand. Elden spred sig till taket på boendet. Grannar hjälpte till att släcka branden och få ut boende.

Källa: Polisen