Flera bilar körs på varje vecka

Ulla Jansson från Mälarhöjden råkade en gång köra på en bil på parkeringen i Kungenskurva – men till skillnad från många andra lämnade hon en lapp med namn och telefonnummer. Foto: Hannah Modigh
Ulla Jansson från Mälarhöjden råkade en gång köra på en bil på parkeringen i Kungenskurva – men till skillnad från många andra lämnade hon en lapp med namn och telefonnummer. Foto: Hannah Modigh
I fjol smet 267 bilister som kört på och skadat andra bilar på parkeringarna i Kungens kurva.

Störst risk att bli påkörd av en smitare är det på lördagarna, visar siffror som Lokaltidningen Mitt i låtit ta fram.

Varken Huddinge kommun eller företagarföreningen i Kungens kurva vet exakt hur många parkeringsplaster det finns i handelsområdet som knyter samman Heron City, Ikea, Ica Kvantum med Överskottsbolaget och Toys R Us. Klart är dock att det rör sig om ett stort antal shoppingsugna kunder som varje dag besöker området med bil.

Det är gratis att parkera i Kungens kurvas shoppingområde, ändå kan det bli en dyr historia att ställa bilen där. Förra året upptäckte 267 bilister att någon kört på deras parkerade fordon och sedan smitit utan att lämna en lapp på rutan, enligt statistik som polisen tagit fram åt Lokaltidningen Mitt i.

Johan Berggren från Stuvsta, som var och handlade i Kungens kurva med sin dotter Ida i förra veckan, förvånas över det stora antalet smitningar från parkeringsskador.

– Det var ju bedrövligt många. Jag brukar faktiskt tänka på det när jag parkerar, mitt trick är att jag alltid försöker ställa mig vid en stolpe, då har man en sida av bilen skyddad. Då räddar man i alla fall den sidan om något händer, säger han.

På helgerna är det värst, då sker 40 procent av parkeringssmitningarna. Allra flest inträffar på lördagar.

Ulla Jansson från Mälarhöjden har varit med om en parkeringsskada. Då var det emellertid hon som var skyldig, men hon agerade som man ska.

– Jag körde in i en annan bil men jag satte faktiskt en lapp på bilen och skrev telefonnummer och så hörde ägaren av sig och så löste det sig. Att man väljer att smita är ju ytterst en fråga om moral, jag tycker att det är fruktansvärt att man drar iväg utan att göra något, säger Ulla Jansson.

På företagarföreningen i Kungens kurvas handelsområde känner man till att många krockar på parkeringen och sedan smiter därifrån.

– Det här händer till och från, och vi får veta det genom att kunder kommer in och säger att någon skadat deras bil och att de inte vet hur det uppstått, säger Carl-Johan Ståhle, vd för Ica Kvantum i Kungens kurva och styrelsemedlem i den lokala företagarföreningen.

Han tror inte att man kan göra mycket när någon kör på ens bil och sedan smiter från p-platsen.

– De är människor som inte tar ansvar för sina handlingar. Vårt samhälle är uppbyggt på att man tar ansvar, men så finns det de som smiter. Man måste vara observant och kolla att den som krockat sätter upp en lapp, eller så skriver man ner registreringsnumret på smitaren, säger Carl-Johan Ståhle.

Fakta

Flest parkeringsskador på lördagar

Lokaltidningen Mitt i har kartlagt vilka veckodagar under 2011 som det blev flest parkeringsskador orsakade av smitare i Kungens kurva.

Totalt under 2011 anmäldes 267 parkeringsskador där förövaren smitit.

Källa: Södertörns polismästardistrikt