Flera bilar stacks i brand i Kista

I onsdags brann återigen bilar i Kista.

Den här gången i ett radhusområde vid Århusgatan.

Det var vid femtiden på morgonen i onsdags som en granne bankade på dörren.

Två bilar hade tänts på och en tredje var kraftigt brännskadad på parkeringen i det lilla radhusområdet på Århusgatan i Kista.

– De här personerna skadar oskyldiga människor. Vi blir ekonomiskt ruinerade, säger bilägaren som vill vara anonym.

– När jag blir pensionär ska jag emigrera härifrån.

Tv-kameror och kravallpoliser har lämnat Husby och Kista efter upploppen i våras, men bilbränderna är fortfarande en del av vardagen.

– Det är ingenting som sticker ut. Det brukar ske mellan någon gång i månaden till någon gång i veckan, säger Maria Fährlin från närpolisen.

Och brotten är ofta i stort sett omöjliga att lösa.

– Rent kriminaltekniskt går det inte att hitta spår i en utbränd bil. Man får förlita sig till vittnen eller att någon polis ser det, säger hon.

I västerort anmäldes 105 brott under upploppen i maj, enligt en sammanställning från Sveriges Radio. 94 av dem är i dagsläget nedlagda.

Enligt åklagaren Andreas Nyberg, som är ansvarig för ett tiotal av fallen, pågår fortfarande utredningar. Åtal kan bli aktuellt att väckas först i september.

Utredningen av polisens dödsskjutning av en 68-årig man, som var startskottet för oroligheterna, pågår fortfarande enligt åklagaren Eva Finné som är ansvarig för ärendet.

Akalla Också i Akalla har det brunnit den senaste tiden. Natten mellan den 14 och 15 juli startade någon en brand förskolan Mångårdens kontor efter att ha stulit skolans datorer. Sedan dess har sanering av rök- och vattenskador pågått i lokalerna.

Nu hoppas man att skolan ska kunna öppna igen den 12 augusti, lagom till att många barn kommer tillbaka från sitt firande av högtiden Eid som avslutar fastemånaden Ramadan.

Man får förlita sig till vittnen eller att någon polis ser det.

Förskola i Akalla snart sanerad efter brand

Nytt konstgräs på Ärvinge IP

Kista Ärvinge IP i Kista får äntligen sitt nya konstgräs. I skrivande stund har det gamla gräset, som ska ha gjort rejält ont att falla på, tagits bort. Planen blir förmodligen klar för spel om någon vecka.

Beslutet om gräsbytet fattades i december men frågan har varit aktuell i flera år.

– Det är roligt då det inte satsats så mycket på idrotten i den här stadsdelen, säger Aleks Sakala, ordförande i Kistamoderaterna och den som drivit frågan om gräsbytet i stadspolitiken.