Flera bilar var helt utbrända

Flera bilar blev helt utbrända vid en våld-sam nattlig brand i ett parkeringsgarage i Mörbylund förra veckan.

– Totalt var det fyra bilar och en motorcykel som brann. Ett 40-tal bilar fick brand- eller rökskador, säger David Justesen, brandförman på Täby brandstation.

Brandorsaken är ännu okänd.

Brandkåren fick larmet om branden från en granne till parkeringsgaraget vid ett-tiden natten mot förra måndagen. Fyra brandbilar ryckte ut.

– Från motorvägen såg vi en rökpelare i Mörbylund. Det var en kraftig brand och vi satte in rökdykare omgående. Totalt var det fyra bilar och en motorcykel som brann. Ett 40-tal bilar fick brand- eller rökskador, säger David Justesen på Täby brandstation.

Efter cirka en timme var branden släckt.

Morgonen efter branden stod de värst drabbade bilarna likt tomma skelett i det mörklagda kallgaraget där elledningarna brunnit sönder.

Några bilägare stod vid avspärrningen i garaget och spanade in i mörkret för att få en skymt av sina bilar och för att kunna utröna om de blivit svårt skadade eller inte.

Thomas Lindhe som är egenföretagare inom ventilationsbranschen var en av dem som fick se resterna av sin firmabil, sin privata bil och sin motorcykel som alla blev lågornas rov.

– Jag är värst drabbad. Min motorcykel stod framför personbilen som ser ut som ett skelett. Bilen var bara två år gammal, säger han.

Han hade tidigare sett att det legat tidningspapper i närheten av motorcykeln men hade inte reflekterat något vidare över det. Om branden börjat där är oklart.

– Chocken har börjat lägga sig men det är klart att jag vill veta vad som hänt, säger han.

Även egenföretagaren Johan Retzius drabbades. Han arbetar med brandskyddsfärger och hade också en firmabil, en privatbil och en motorcykel inom det avspärrade området.

– Vi anställde en kille i firman i går och han skulle ha just den här firmabilen. Det här innebär bara strul, säger han.

Patrik Tikka och hans son Alexander, 18 år, kunde bara se en skymt av Alexanders 37 år gamla Volvo inne i parkeringsgaragets mörker. Bilen hade de lagt ner mycket tid på att renovera och bara lackeringen återstod.

– Jag har lagt ner cirka trettio timmar i veckan på bilen hela sommaren. Bilen trafikförsäkrades endast eftersom de inte tyckte att en mer omfattande försäkring var nödvändig för en så gammal bil. Nu känns det surt. Man känner sig såklart besviken, säger Patrik Tikka.

Bilen försäkrades aldrig. Nu känns det surt. Jag känner mig jävligt besviken.patrik tikka