ANNONS

Flera brevbärare hinner inte dela ut i tid

Brevbärarna tycker inte att Postnord lyssnar på deras krav om att arbetsbördan är för stor.
Brevbärarna tycker inte att Postnord lyssnar på deras krav om att arbetsbördan är för stor.
Mitt i söderort Bandhagen/Enskede januari 2015
Mitt i söderort Bandhagen/Enskede januari 2015
Mitt i söderort Hammarby/Skarpnäck november 2015
Mitt i söderort Hammarby/Skarpnäck november 2015
Mitt i söderort/Skärholmen januari 2015
Mitt i söderort/Skärholmen januari 2015
Brevbärarna på Postnord har fått nog. De måste jobba övertid för att hinna dela ut posten.

– Det är lätt att skylla på brevbäraren, men folk jobbar ihjäl sig, säger en brevbärare.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger skrivit om problemen med posten på olika håll i söderort. Post kommer ofta flera dagar för sent, ibland dyker den inte upp alls eller hamnar helt fel.

Det har enligt Postnord delvis berott på en omorganisation som genomfördes i början av oktober.

Men enligt brevbärare som Lokaltidningen Mitt i har pratat med är problemen inte nya, utan har pågått i flera år.

– Vi hade redan innan det här nya utdelningskonceptet ett väldigt ansträngt läge med för lite folk och mycket övertid. Det är lätt att skylla på brevbäraren, men folk jobbar ihjäl sig, säger en brevbärare.

Den ökande arbetsbelastningen innebär att flera måste jobba övertid för att hinna med sina utdelningsrundor. En brevbärare berättar att han jobbat över nästan två timmar varje dag.

– Jag kan inte dela ut till klockan 19 när jag börjar kvart i åtta och har en lunchrast, det är inga drägliga arbetsförhållanden.

Reformen innebär bland annat att brevbärarna måste sortera mer post direkt ute på turen. Enligt Postnord ska detta ge mer tid ute på slingan. Men enligt brevbärarna tar det i stället längre tid att hantera posten.

– Arbetsmässigt är det jobbigare, man blir tröttare i huvudet och man hinner inte. Det blir också mycket fel i maskinerna, post kommer inte ut för att den är felsorterad, säger en brevbärare.

Enligt de brevbärare som Mitt i talat med är det allt fler som tvingas bryta sin postutdelning– då de inte orkar hur mycket övertid som helst. Det är då posten inte kommer ut till många hushåll.

ANNONS

– Det har inte gjorts någon utvärdering av systemet och ledning har inte lyssnat på vad vi har att säga om det, säger en brevbärare.

– Men man måste vara tuff för att komma tillbaka med post. Ledningen förväntar sig att vi delar ut all post trots att arbetsdagen inte räcker till.

Produktionsområdeschef Tahir Peci på Postnord tycker att omorganisationen ska vara bra för både Postnord och medarbetarna.

– Alla stora förändringar tar tid innan det sätter sig helt, men jag har förståelse för att medarbetarna har synpunkter. Vi justerar hela tiden för att få en fungerande organisation, säger han.

Är det rimligt att en brevbärare ska behöva jobba över två timmar?

– Ibland kan det uppstå högre volymer och då har vi en dialog med våra medarbetare och frågar om de kan jobba över. Vi har som mål att vi ska ha rätt bemanning att man kan gå hem när man ska.

Anser ni att ni når de målen?

– Ibland gör vi det och ibland gör vi inte det eftersom vi haft en del personalbrist vissa månader. Där tror jag naturligtvis att vi kan bli bättre på att få in folk fortare. Men vi rekryterar hela tiden.

Hur ska ni gå vidare med det här?

– Naturligtvis kommer vi att ta in synpunkterna vi har fått. Det sker redan justeringar i dag för att hitta rätt i den nya organisationen, säger Tahir Peci.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.