Flera chanser att fira midsommar

Inte behöver man packa bilen full och dra ut på landet för att fira en ­traditionell midsommar.

Härligt firande finns förstås i söderort.

Den som är ute på vägarna på midsommarafton kan ibland uppleva att många gator plöstsligt gapar tomma.

Plötsligt har stadsborna flytt ­staden för landet – en vana som sitter i för många, menar Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet.

– När jag själv växte upp på 60-talet var det lite skamligt att vara kvar i stan, inte bara på midsommar utan även på sommaren. Vi nordbor sammankopplar ­naturen väldigt mycket med ledighet och att lämna stan för landet är ett väldigt bra sätt att koppla av för många och verkligen markera ledigheten, säger han.

Men tiderna förändras, och allt fler upptäcker hur trivsamt det är att stanna kvar i stan under midsommar – och hur mycket trevligt det finns att välja på i söderort.

I Bredäng kan man hjälpa till att klä stången och resa den tillsammans på Jakobsbergs gård klockan 13.30. För den som bor nära Gröndal är det bara att packa filten och gå ner till Vintervikens trädgårdskafé.

Enligt Lena Kättström Höök har midsommarfirandet i modern tid inte förändrats så mycket, och en del folktro om midsommardygnets magiska egenskaper lever kvar. För även om vi inte längre rullar nakna i midsommardagg för att hålla oss friska, så lägger fortfarande många sju, eller nio, blommor under kudden.

– En del traditioner är borta. Men att vara ute i naturen, eller åtminstone att vara utomhus så mycket som möjligt finns kvar. Och öldrickandet finns kvar. Man kan ju se statistiken för ölförsäljning, den går upp enormt runt midsommar.

Men att det skulle födas flest barn i Sverige nio månader efter midsommar stämmer inte.

– Vårmånaderna mars–april är inte längre de stora födelsemånaderna, i stället är det numera juli–augusti som gäller, säger Inge Göransson som jobbar på enheten för befolkningsstatistik på Statistiska centralbyrån.

Midsommarstång och blommor under kudden, traditionerna är starka kring högtiden.

På 60-talet var det lite skamligt att vara kvar i stan.etnologen jonas engman

Fakta

Här kan du fira i söderort

Farsta gård, firandet börjar klockan 11.

Jakobsbergs gård, Bredäng. 13.30 reses midsommarstången och ringdansen börjar.

Vintervikens trädgård, firandet inleds klockan 13.

Skarpnäcks koloniförening, Midsommarstånden kläs klockan 9 och firandet börjar klockan 13.