Flera familjer bor i ruckel i skogen

Här bor tre familjer enligt socialtjänsten. De har kommit till Sverige eftersom de inte kan försörja sig i sitt hemland.
Här bor tre familjer enligt socialtjänsten. De har kommit till Sverige eftersom de inte kan försörja sig i sitt hemland.
I hemsnickrade hus i skogen bor ett tjugotal ­människor. Tolv liknande kåkstäder finns i söderort, enligt socialtjänsten.

Nu väntar vinterkylan – som innebär akuta hälsorisker.

Pallar, plywood och kartong. Längs med spåren i ett skogsparti i Högdalen har någon byggt ett tiotal små hus som isolerats med madrasser och presenningar. Solljuset sipprar in mellan de höga björkarna men har ännu inte lyckats tina de frusna pölarna på marken. Det ryker ur skorstenarna denna torsdagsmorgon.

– Alla andra ligger och sover, ­säger 21-årige Emilior som berättar att han kommer från Bulgarien.

Han bor här med sin familj och ett 20-tal andra.

Han ska strax hämta vatten på bensinmacken och berättar att han bott här sedan i maj.

Det är kallt. Emilior är klädd i en luvtröja och tunna gymnastikskor. När Lokaltidningen Mitt i presenterar sig, tar han ett steg tillbaka.

– Problem? frågar han, och påpekar att han inte vill vara med på bild.

Lägret ligger på stadens mark och utan tillstånd får de som bor här inte stanna. Då faller det på exploateringskontoret att ta hand om ärendet.

Nu har tjänstemännen bett Kronofogden att köra bort dem.

Vad händer efter avhysningen?

– Då flyttar de vidare till en annan plats och börjar om, säger ­Susanne Bovallius, enhetschef vid exploateringskontoret.

Då börjar även samhällets process om. Susanne Bovallius medger att det är ett resursslöseri.

– Det är bara att konstatera: vi har ett problem som flyttas runt bland Stockholmskommunerna. Just nu gör vi vad vi kan med de resurser vi har.

Socialtjänstens uppsökarenhet känner väl till boplatsen och en rad andra liknande ställen i området. De besöker dem som bor där, ser till att barn inte far illa och att de vuxna inte är i akut fara.

Enligt socialsekreteraren Gisela Bergfors, är de som bor här i Sverige för att ordna försörjning eftersom de lever i svår fattigdom i hemländerna. Att tigga på gatan i två dagar kan ge lika mycket som en månads socialbidrag i exempelvis Rumänien.

Enligt uppsökarenheten verkar alla som bor i Emiliors läger må bra. Men när temperaturen faller ändras förutsättningarna. Kylan kan innebära akut fara.

Runt om i söderort finns ytterligare elva liknande läger. I Stockholms kommun rör det sig om cirka 30 platser där folk bor.

Ska folk bo så här i Sverige?

– Nej, det är social misär. Tidigare såg vi mest husvagnar och tält, men här är det plötsligt fyra väggar, tak och en dörr, säger Gisela Bergfors. Just nu vet vi inte vilka alternativen är, men det här måste lösas på politisk nivå.

Enligt socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) finns exempelvis boendet Vinternatt för tio kronor per natt och ett lägenhets­hotell i Bällsta för 70 kronor.

– Men betalningsviljan är ganska låg eftersom de kommit till Stockholm för att tjäna ihop pengar, säger hon.

Enligt Anna König Jerlmyr jobbar man för att både samordna insatserna i staden bättre och att polisen ska kunna sköta avhysningar. Men Stockholm ska också lyfta frågan på EU-nivå.

– Man måste ju respektera lagarna om att man inte får bosätta sig var som helst, och det är ju inte heller bra att människor lever i de här förhållandena, säger Anna König Jerlmyr.

Frälsningarmén menar dock att alternativen för sovplatser är extremt få. På Vinternatt räcker platserina inte till, och där får heller inte barn övernatta. Vad gäller lägenheterna i Bällsta fungerar de inte som akutboende och inflyttning kan enbart ske två gånger i månaden.

Tidigare såg vi mest husvagnar och tält, men här är det plötsligt fyra väggar, tak och en dörr.Gisela Bergfors

Fakta

Finns inte plats för alla på härbärgen

Vinternatt är ett boende för alla som inte innefattas av den svenska tak över huvudet garantin och vänder sig till främst EU-migranter och migranter från tredje världen.

Just nu finns 46 platser, men enligt Frälsningsarmen som driver boendet med Stadsmissionen behövs minst tio platser till varje natt. Barn får inte sova här.

Lägenheterna i Bällsta kostar mer och är inte akutboende. Inflyttning kan ske två gånger per månad. Källa: Frälsningsarmén