ANNONS

Flera föräldraföreningar kräver löneökning för lärarna

Föräldraföreningen i Sticklinge skola vill tillsammans med föräldraföreningarna i Bo och Ljungbackens skolor försöka påverka Lidingös politiker till att höja lärarnas löner.
Föräldraföreningen i Sticklinge skola vill tillsammans med föräldraföreningarna i Bo och Ljungbackens skolor försöka påverka Lidingös politiker till att höja lärarnas löner.
Nu har föräldrar på Lidingö fått nog av lärarflykten från skolorna.

Formeln för att behålla lärarna:

– Stäng lönegapet och bli löneledande, säger Sticklingebon Andreas Brock.
ANNONS

Andreas Brock och Pia Hagen har barn i Sticklinge skola. Tillsammans med föräldraföreningarna i Sticklinge, Bo och Ljungbackens skolor gör de nu gemensam sak för att påverka Lidingös politiker till att höja lärarnas löner.

– Det är för hög personalomsättning och vi upplever att den har ökat de senaste åren, säger Pia Hagen.

Pia Hagen menar att Lidingö stad har lutat sig mot elevernas fina resultat alltför länge.

– Frågan är om vi kan behålla de fina resultaten i fortsättningen, eller om detta var det högsta vi nådde. Man måste välja att satsa på lärarna så att de stannar kvar. Det är det som långsiktigt ger resultat, säger hon.

Orsaken till att det är svårt att behålla lärare är bland annat att lärarna lockas av högre löner i Stockholm.

Enligt siffror från Lärarförbundet var 2014 medellönen för grundskollärare i de yngre åldrarna 31 172 kr på Lidingö och 32 997 i Stockholm. 2015 låg den på 32 030, men då höjde Stockholm med betydligt mer.

Nu vill utbildningsförvaltningen i Lidingö stad höja grundskolelärarnas löner med 4,5 procent i kommande budget. Men det blir inga extra pengar – de ska tas från skolpengen.

– Det är ett bra påslag, men det ska finansieras med besparingar. Risken finns att man ändå skrämmer bort lärarna i andra änden, med en tyngre arbetsbörda, säger Lena Jaktlund, ordförande för Lärarförbundet på Lidingö.

Andreas Brock är kritisk till att löneökningen tas från skolpengen.

ANNONS

– Vi vill att man satsar på skolan nu före något annat. Vi vill inte att ön ska få rykte om sig att kommunens skolor inte är något att ha, säger Andreas Brock.

Hans Barje, ordförande i utbildningsnämnden i Lidingö stad, säger att lönehöjningen visar att staden nu satsar på lärarna.

– I och med den här satsningen med 4,5 procent lönehöjning i snitt gör vi en markant förstärkning och en viktig markering. Lönerna, liksom arbetsmiljön, är en viktig bit i att både behålla lärare och locka nya, säger Hans Barje.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.