ANNONS

Flera fördelar att byta i tid

Viktor Bromson är en av dem som byter däck vid drop-in-stationen i Stuvsta.
Viktor Bromson är en av dem som byter däck vid drop-in-stationen i Stuvsta.
Snart är vintern här. Men alldeles för många väntar för länge med att byta till vinterdäck.

– Så fort det kommer en enda snöflinga blir kön jättelång, säger Robert Myrdahl på Däckskiftarnas station i Huddinge.
ANNONS

Från och med 1 första december ska bilen ha vinterdäck om det är vinterväglag. Men enligt Pontus Grönvall vid Däckbranschens informationsråd är det många som väntar för länge.

– Vårt goda råd är att man bör byta till vinterdäck innan det blir halt så att däcken sitter på bilen när de väl behövs. Det är som farligast på vägarna i skarven när det är på väg att övergå till vinterväglag. Därför rekommenderar vi att man byter när det är 5 plusgrader ute, säger han.

Vid Coop i Stuvsta har Däckskiftarna en drop in-station för däckbyte. Personalen här delar Robert Myrdahls bild – många Huddingebor väntar till sista minuten med att byta till vinterdäck.

– Då utsätter man sig för risker vid till exempel tidig morgon, eftersom att det kan vara riktigt halt då, säger Robin Myrdahl, platschef för drop in-stationen.

På stationen byter de däck samtidigt som kunderna kan gå in och handla. Ett koncept som enligt Robin Myrdahl är väldigt uppskattat.

– Ett byte på en vanlig personbil tar ungefär 2-3 minuter, så det går riktigt fort. Men samtidigt är det viktigt att däcken monteras på ett korrekt sätt ur ett säkerhetsperspektiv, så vi får inte stressa för mycket, säger han.

Enligt däckbranschens informationsråd finns det två stora anledningar till varför man bör byta däck innan vinterväglaget slår till.

– Det är många som väntar tills det blir snö innan de byter. Det ska man inte göra, och det finns två anledningar till det. Dels för att inte bli överraskad när snön och halkan väl kommer och dels för att när det väl bli vinterväglag blir det ofta väldigt trång och svårt att få hjälp i däckverkstäderna, säger Pontus Grönvall.

Han rekommenderar också att byta till vinterdäck hos professionella.

ANNONS

– Men oavsett om man byter själv eller lämnar in bilen är det viktigt att man efterdrar efter kanske 10-20 mil, säger Pontus Grönvall.

Fakta

Kan vara dubbfria

Bilen ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag.

Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria och ska vara särskilt framtagna för vinterkörning.

Vinterdäcken ska vara märkta med M och S, vilket står för Mud and Snow.

Det är tillåtet att använda vinter däck från 1 oktober till 15 april.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.