Flera gick igenom förrädiska vårisar

Så här års går någon genom isen varje vecka.

– Det generella rådet är att inte ge sig ut om man inte har kunskap, utrustning och sällskap, säger Annica ­Gerentz på SSSK.

Många är ute och åker skridskor och promenerar på isen runt Stockholm. Inte minst vid Kungsholmen. Varken polis eller räddningstjänst för statistik över hur många som går genom isen. Men varje vecka är det någon, säger man på Storstockholms brandförsvar.

I onsdags kväll gick en person genom isen vid Lilla Essingen. En kvinna såg vad som hände och ringde 112. När räddningstjänst kom dit berättade ett vittne att en kamrat hjälpt personen upp och att de sedan försvunnit därifrån. Dykare sökte i vattnet utan att påträffa någon.

Förra helgen åkte Brommabon Kaj Böving skridskor tillsammans med Björn Söderberg utanför Lilla Essingen när de märkte att isen var svag.

– Vi mötte en kvinna och varnade henne, men hon ville fortsätta, säger han.

Strax därefter såg de hur isen brast under henne. En förbipasserande man försökte hjälpa kvinnan, men åkte själv i. Kaj Böving och Björn Söderberg lyckades få upp kvinnan, men mannen var på andra sidan vaken.

– Han kunde ta sig upp själv för han hade isdubbar, annars hade han inte klarat sig. Han skrek att han inte orkade längre, men vi peppade honom.

Kaj Böving mötte flera människor den dagen som trodde sig ha koll på underlaget, men så här års kan isen förändras snabbt.

Riddarfjärden och vattnet runt Kungsholmen är i ständig rörelse med strömmar och förbipasserade båtar, vilket ger isen mindre bärighet. Vinden är också en faktor som påverkar.

– Varierande vindriktningar och vindhastighet kan ge sprickor i isen, säger Torbjörn Grafström, på SMHI:s istjänst.

Under senvintern och våren är även dagsmejan, snö- och isavsmältningen som sker av solens strålar trots minusgrader, påtaglig.

– Man kan få riktigt porös och rutten is. Trampar man på det porösa kan man snabbt sjunka ner till höften. Fast isen är tjock kan det bli så under avsmältning. Man ska vara oerhört försiktig så här års.

Fakta

Sällskap och utrustning är räddningen

Utrustning att alltid ha med sig på isen: Isdubbar, visselpipa, ryggsäck med ombyte i vattentäta påsar, ispik och livlina. Dessutom är sällskap viktigt – optimalt är minst fyra personer.

Om olyckan ändå skulle vara framme, gå upp samma väg som du föll i, där vet du att isen håller. Påkalla uppmärksamhet, behåll lugnet och rör dig så lite du kan, då kommer mindre vatten in innanför kläderna.

Källa: Stockholms Skridskoseglarklubb (SSSK)