Min lokala hjälte

Flera grannar har drabbats av lössen

Familjen Youkhanna i Norsborg är långt ifrån ensamma om sina problem med vägglöss. Många av grannarna har också drabbats av blodsugarna. Ett av spåren går till soprummet.

För två veckor sedan kunde Lokaltidningen Mitt i berätta om familjen Youkhanna, som tvingas genomgå sin sjunde lägenhetssanering på ett år. De är långt ifrån ensamma. Lössen finns på alla våningsplan i hyreshuset i Norsborg.

Flera grannar vittnar om återkommande problem och i flera fall är det lägenheter som ligger intill varandra som drabbats.

– När grannen intill åkte på semester så kom de över till oss. Vi sanerade och sedan kom grannen tillbaka. Då försvann de, säger en av dem som bor i huset.

Enligt Sven Jeppson på Anticimex, som sköter saneringarna i huset, är det inte särskilt vanligt att vägglöss sprider sig mellan lägenheter i hus som är normalt tätade.

– Men det kan hända om det finns väldigt mycket.

Hyreshuset är ett gammalt miljonprogramshus och flera boende nämner att det är gott om springor i väggarna.

– Vi har tejpat för överallt och köpt eget bekämpningsmedel som vi lägger ut. Sedan dess har vi inte haft några problem, säger en hyresgäst.

Alberto Espinal hade vägglöss förra året och fick lägenheten sanerad.

I förra veckan kom de tillbaka igen. Nu vill han ha lägenheten renoverad.

– Titta här, säger han och visar på en springa under en dörrtröskel där det glipar och är öppet rakt ut.

– Det är inte okej. Någon måste stoppa det här.

De blodsugande lössen har ökat dramatiskt i antal i hela Stockholms län de senaste åren.

Om det är stora problem i en fastighet kan Anticimex, i samråd med fastighetsägaren, göra en inspektion i lägenheterna. Men det är ganska sällsynt.

Botkyrkabyggen, som äger fastigheten, vill inte kommentera om det gjorts några inspektioner, vare sig i det här huset eller i några andra, med hänsyn till de boendes integritet.

Ingen vet varför det är så mycket löss just i det här huset. Men det finns ett möjligt spår – soprummet.

Vägglöss kan överleva i många månader utan blod och de gömmer sig ofta i sängbottnar och andra möbler.

Om någon med löss i lägenheten ställer ner möbler i soprummet som sedan en annan hyresgäst tar upp i sin lägenhet kan lössen vakna till liv igen och bygga bo i en ny lägenhet.

– Det finns en massa vägglöss i soprummet. Folk tar med sig möbler upp och så får de problem, säger en granne.