Fyra personer i Skärholmen har fått vistelseförbud på olika platser runt om i stadsdelsområdet och fler är på gång.
– Vi har haft några personer som vi har skapat underlag för och fick godkänt precis innan sommaren, säger Susann Friberg.
Det första började gälla den 14 juni och sedan har flera nya följt. Samtliga som fått vistelseförbud i Skärholmen är män i 20-25-årsåldern.
– Det är individer som har en stark negativ påverkan på trygghet och brottslighet i ett område. Nu kan vi begränsa den personens närvaro i det området, säger Susan Friberg.
I vilka områden gäller förbuden?
– Varje person har ett visst område, ofta är det en del av ett centrum och inte hela stadsdelsområden. Det är tydligt markerat på vilka gator man får befinna sig eller inte till exempel runt Vårbergs centrum eller vissa adresser eller orosområden, säger hon.
Vad hoppas ni att det ska få för effekt?
– Att förskjuta brottskoncentrationen och den öppna drogscenen. Och att begränsa deras närvaro så att många av våra boende kan känna sig mer trygga när de rör sig till och från tunnelbanan eller för att handla i centrum.
Har ni märkt något resultat hittills?
– Det är svårt att svara på än eftersom det har gått så kort tid. Under sommaren har vi lagt fokus på platser med ungdomar, nu ska fånga upp näringsidkare och medborgare som rör sig i områdena och se om de märker någon skillnad. Men tidigare har vi hört av både näringsidkare och kringboende att det blir skillnad när vissa personer är frihetsberövade och vi tror att det här kan få samma effekt.
Flera nya förbud är på gång
Polisen jobbar nu med underlag för ytterligare tre personer, men att få igenom ett vistelseförbud kan ta lite tid eftersom de förgås av en hel del protester och överklaganden.
Vad händer sedan när vistelseförbudet tar slut?
– Så långt har vi inte kommit än. Det får vi utarbeta rutiner kring, men om man har haft överträdelser så kanske man kan förlänga det, säger Susan Friberg.