Tyst minut hålls i flera lokala kyrkor

ljus i kyrka
Under helgen var det fler än vanligt som besökte kyrkorna för att tända ljus.
Svenska kyrkan i Hägersten och Älvsjö håller en tyst minut klockan 12 i flera av sina kyrkor.
– Vi håller en tyst minut, och en kort bön efteråt. Gudstjänsten i går präglades också av det som hänt, säger Johan Blix, tillförordnad kyrkoherde i Brännkyrka församling.
Även i kollektivtrafiken stannar de bussar och tunnelbanetåg som kan för en minut.

Med anledning av terrordådet och dess offer på fredagen håller flera av kyrkorna i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö en tyst minut klockan 12 i dag.

I Uppenbarelsekyrkan samlas man på Ljusgården för att högtidlighålla stunden. Kyrkan är öppen hela dagen fram till klockan 18 för dem som vill tända ljus. Gröndals kyrka har en passionsandakt klockan 12 och håller en tyst minut i samband med den.

Tyst minut blir det även i Brännkyrka församlings båda kyrkor: Brännkyrka kyrka och Vårfrukyrkan i Fruängen. Efteråt blir det en kort bön, enligt kyrkoherde Johan Blix, tillförordnad kyrkoherde i Brännkyrka församling.

Kyrkan i Fruängen höll öppet till 20.00 på fredagskvällen med anledning av attentatet i Stockholms city. Präst och diakon fanns på plats för att trösta och samtala med besökarna.

– Även gudstjänsten i går präglades av det som hänt. Jag höll ett inledningstal om det som inträffat, och vi bad särskilt för de drabbade i kyrkans förbön, säger Johan Blix.

Även i kollektivtrafiken deltar SL i en tyst minut. De bussar och tunnelbanetåg som kan, och där det är lämpligt, stannar för en tyst minut.