Flera mässlingfall i Järva

Vaccin mot mässling ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Vaccin mot mässling ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Sju barn och tre vuxna i Stockholm har smittats med mässling i år. De senaste fallen hör hemma i Järva.
Nu uppmanar smittskyddsläkare föräldrar att vara uppmärksamma på symptomen så att smittan inte sprids vidare och att genast vaccinera sina barn om de är ovaccinerade.

Sedan januari i år har flera fall av mässling diagnotiserats i Stockholm. De senaste som smittats kommer framför allt från Järvaområdet där det senaste fallet insjuknade i mars. Enligt smittskyddläkarens uppgifter till DN rör det sig om tre vuxna och sju barn som hittills identifierats. Ett av de smittade barnen ska enligt uppgifter till DN ha varit på en förskola i Husby.

Mässling är mycket smittsamt och Smittskydd Stockholm uppmanar nu patienter och vårdpersonal att vara extra uppmärksamma på symtomen så att smittan inte sprids vidare.

Majoriteten av de som insjuknar är ovaccinerade.

Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län råder föräldrar som har avstått från att vaccinera sina barn mot mässlingen att kontakta barnhälsovården och genast vaccinera barnen.

– Vi kommer att kontakta de föräldrar som vi känner till har varit i kontakt med de två senaste fallen, säger han till DN.