Min lokala hjälte

Flera miljoner i underskott hos vård och omsorg

Anna-Lena Johansson (L), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.
Anna-Lena Johansson (L), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.
Vård- och omsorgsnämnden kan ha ett underskott på cirka 25 miljoner kronor när året är slut. Nämnden har fram till 2019 på sig att få bort underskottet.

I en ny delårsrapport från Sollentuna kommun om de olika förvaltningarnas ekonomi framgår de dystra siffrorna för vård- och omsorgsnämnden. Prognosen för 2016 är att det blir ett underskott på 25,7 miljoner kronor. Flera miljoner mer än vad det blev förra året.

En åtgärdsplan har tagits fram för att komma till rätta med underskottet.

– Vi har till 2019 på oss att få en budget i balans och inte redan i år då de flesta av våra pengar är låsta i avtal. Vi kan inte komma till rätta med underskottet på så kort tid, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Därför vill de se över ersättningarna till de som de har avtal med.

– Vi ligger högt med ersättningen, en av de högsta i Sverige, säger Anna-Lena Johansson.

Även hyran för olika lokaler ska ses över om de kan bli billigare.

Anna-Lena Johansson påpekar också att vård- och omsorgsförvaltningen har fått mer att göra då fler personer bland annat har behov av LSS. Det området är också det som har störst underskott inom vård och omsorg. Prognosen är att det blir på 20 miljoner kronor i år.

– Andelen som behöver hjälp genom LSS har ökat med 28 procent de senaste fem åren.

Nu flaggar hon också för att det kan bli vissa besparingar inom vård och omsorg, dock oklart exakt vad för slags sådana.

– Det är från en hög nivå det kan bli vissa förändringar. Det viktiga är att man tittar på vilken kvalité man får för pengarna, säger Anna-Lena Johansson.