Flera ministrar har fått pulverbrev

Magnus Ranstorp är forskare vid Försvarshögskolan.
Magnus Ranstorp är forskare vid Försvarshögskolan.
Redan i förra veckan ska två andra ministrar, Ann Linde och Karolina Skog, fått hotbrev.
– Tyvärr föreligger det alltid hot mot politiker, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Det var vid 16-tiden på tisdagen som polisen fick larm om att en försändelse med ett okänt pulver levererats till samordnings- och energiminister Ibrahim Baylans (S) hemadress i Flemingsberg.

Enligt Expressen skickades breven till de båda ministrarna i tisdags i förra veckan. Miljöminister Karolina Skog ska ha fått ett brev med pulver medan EU- och handelsminister Ann Linde ska ha fått ett hotbrev.

När Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan, får höra att ännu ett pulverbrev skickats till en minister ser han det som ett kvitto på de hot som politiker alltid måste leva med.

– De kommer från störda individer eller framför allt högerextremister som går mot politiker och myndighetsföreträdare. När man ska hantera hoten är det är hela tiden fråga om hur man vill värna det öppna demokratiska samhället. I sådana här fall kan det vara naturligt att vilja söka skyddad identitet. Men som politiker vill man också vara tillgänglig, så det är en avvägning. Men det är naturligt att Säpo kopplas in för skydd och utredning.

Har den hotbilden blivit allvarligare?

– Det är lättare att få information om personer genom nätet. Men det är också en mer polariserad stämning i landet och fler som agerar utåtriktat. Så det är allvarligt och tyvärr synd om politiker som måste stå ut med det.

Enligt Magnus Ranstorp är det sällan som pulverbrev verkligen är farliga.

–  Ofta är det inget, men det gäller ändå att ta det säkra före det osäkra. Det är otrevligt eftersom man inte vet vad som finns i.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 gick en våg av farliga försändelser med mjältbrandssmittat pulver över världen. Sedan dess har pulverbrev inte förekommit lika ofta.

– Mjältbrandshistorierna hörde till de allvarligare. Det är alltid ett kritiskt moment när man öppnar ett brev. Det kan innehålla allt från brevbomber till annat. Det gäller då att man kan ha rutiner kring det. Säpo kopplas in med en gång, sedan skickas breven till laboratorium och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, blir ofta inkopplat, säger Magnus Ranstorp.