Min lokala hjälte

Flera nattvandrare var på krogen på fritiden: ”Det är inte okej”

Peter "Pekka" Lehtinen leder nattvandringen i Brandbergen.
Peter "Pekka" Lehtinen leder nattvandringen i Brandbergen.
Fem sex nattvandrare var för mycket på krogen privat i Brandbergen. Det är anledningen till sprickorna i nattvandringsgruppen i Brandbergen/Svartbäcken som nu lösts upp, berättar nu grundaren Peter "Pekka" Lehtinen. Till helgen startar nattvandringsverksamheten upp i ny form.

– Vi ska vara förebilder för ungdomarna. Men vi tar nya tag direkt nu i en ny grupp. På lördag är vi ute och vandrar igen, säger Peter ”Pekka” Lehtinen.

Mitt i berättade i förra veckan att nattvandringen för Brandbergen och Svartbäcken hastigt pausas upp, och startar upp i ny regi.

”Pekka” Lehtinen var drivande i att nattvandringen startade upp i Brandbergen under våren, sedan en vän skjutits i ryggen.

Gruppen växte snabbt och plötsligt var man närmare 20 aktiva nattvandrare.

Men i förra veckan kom beskedet att gruppen tar en paus, och att föreningen upplöses.

Under sommaren nåddes ”Pekka” Lehtinen av uppgifter om att ett antal nattvandrare i gruppen tillbringade tid privat på krogen. Detta ska ha lett till stora sprickor inom nattvandringsgruppen, vilket gjort det svårare att få ihop vandringar.

– Att gå ut och käka med familjen och ta ett par öl är absolut okej någon gång i månaden. Men nu har vi haft personer som tillbringat en stor del av sin fritid på de lokala krogarna, det är inte okej. Vi ska vara förebilder för ungdomarna. Många rykten är överdrivna, men allt är inte bara rykten, det finns en viss sanning i detta. Jag bor inte själv i Brandbergen nu, men jag har själv sett personer när jag gått förbi krogarna. Jag tycker vi reagerat rätt som löst upp föreningen, säger ”Pekka” Lehtinen.

Hur många i gruppen är det som gått på krogen så ofta?

– Mellan fem sex personer, säger ”Pekka” Lehtinen.

Han säger att han också är besviken på att flera medlemmar och Brandbergsbor ägnat sig mer åt kritik mot gruppen, än att ställa upp och vandra.

– På ett sätt blir det hyckleri. Jag har två jobb och många i gruppen är egna företagare. Vi gör det här frivilligt. Folk förstår inte hur mycket jobb som ligger bakom. Motståndet blir ett sätt att svärta ned oss. Men vi ska upp på hästen igen. Det här är inget som knäcker oss, säger ”Pekka” Lehtinen.

Kommunen säger att utbildningar för nya nattvandrare skall komma igång till hösten. Borde ni fått utbildningar tidigare, så att detta inte hänt?

– Nej, jag tycker kommunen och nattvandring.nu varit helt utmärkta. Anen Makboul, som leder socialtjänstens förebyggarteam, och kommunens nattvandringssamordnare Inger Dahlberg har varit en jättestor hjälp. Men vi var som mest 15-20 aktiva nattvandrare ett tag under våren, då var vi ett tag den största enskilda aktiva nattvandringsgruppen i landet. Vi har haft växtvärk. Vår facebook-grupp har gått från noll medlemmar till nästan 1 100 medlemmar på ett halvårs tid.

Vad blir era förhållningsregler nu?

– Vi kommer vara mycket hårdare med inträdeskraven, och ha bättre koll på våra medlemmar. Vi kommer att publicera strikta regler på vår facebook-sida, så våra medlemmar vet om hur man bör uppträda. Så att gränserna finns. Vi kommer ta ett nytt namn, och samarbeta med kommuner och andra nattvandringsgrupper. Men vi kliver ur stiftelsen, så inte organisationen nattvandring.nu svärtas ned av det som skett.

”Pekka” Lehtinen tror att upplösningen var det bästa beslutet för alla parter.

– Gruppen blev väldigt infekterad under sommaren. Jag vill inte gå in och förstöra vänskapen. De flesta av oss som gick med i våras är gamla barndomsvänner från Brandbergen.

Peter ”Pekka” Lehtinen har sedan tidigare större planer än bara nattvandring i Brandbergen.

– Vi har förhoppningar om ett aktivitetshus i Brandbergen, det är en bit på väg. Något som påminner om Ballbreaker, ett komplement till fritidsgården i Brandbergen.

Hur många är ni nu i nya gruppen?

– Vi är närmare 10 stycken. Och nu börjar vi samarbeta med nattvandringen på Vendelsömalm, så vi kan dela upp styrkorna sinsemellan, så personkemin fungerar. Nu på lördag kväll är vi ute igen och går.

Hittills under året har nattvandrarna i Brandbergen och Svartbäcken bland annat rört sig i Brandbergen och runt sjöarna i Svartbäcken, Brandbergen, och Lyckeby, där det varit mycket ungdomar på kvällarna.

– Vi vet också av Lyckebygårdens personal i Vendelsö att Brandbergsungdomar är där en del, så det har vi koll på.

Hur reagerar de unga när ni kommer?

– Vissa känner sig jätteobekväma när de ser oss. Men vi vill inte bevaka dem, vi vill hjälpa dem. Vi vill ge förortsungdomarna ett ställe att vara på. Därför vill vi få till aktivitetshuset.

Nattvandringsgrupper finns i dag över nästan hela kommunen, men flera vuxna saknas, vilket Mitt i berättade om i förra veckan.

Läs mer:

”Pekka” Lehtinen vädjar om hjälp mot stöket efter skjutna mannen

Nattvandringen stoppas tillfälligt i Brandbergen – får ny regi

Fler nattvandringsgrupper än någonsin i Haninge – men vuxna saknas