Min lokala hjälte

Flera nya skolor måste byggas

Christina Bergling och Liselotte Wiik Nilsson, förskollärare på Österskärsskolan, ser fram mot skolstarten.
Christina Bergling och Liselotte Wiik Nilsson, förskollärare på Österskärsskolan, ser fram mot skolstarten.
Rektor Thordis Sjöstrand.
Rektor Thordis Sjöstrand.
Österskärsskolan skolar in 50 nya sexåringar i höst.
Österskärsskolan skolar in 50 nya sexåringar i höst.
Liselotte Wiik Nilsson.
Liselotte Wiik Nilsson.
Cirka tio förskolor och tre grundskolor måste byggas i Österåker inom de närmsta tio åren.

Det visar en utredning från kommunen.

– Det är fullt i nästan alla skolor, säger skoldirektör Staffan Erlandsson.

– Sexåringar är ljuvliga! Det är nyfikna på allt, säger förskolläraren Liselotte Wiik Nilsson på Österskärsskolan.

Hon och kollegan Christina Bergling är mitt uppe i inskolningen av en ny kull med förskolklassare som fått plats på Österskärsskolan.

Bara att gå till matsalen är ett stort äventyr för de nya eleverna, berättar de.

50 sexåringar har fått en av de eftertraktade platserna på den lilla populära skolan som sedan ett år minskar på platserna eftersom skolan helt sonika blev för full enligt rektor Thordis Sjöstrand.

– Det blev jobbigt, både för eleverna och oss som jobbar här. Vi har minskat från treparallelligt till tvåparallelligt från de yngre klasserna, säger hon.

Situationen är inte unik för Österskärsskolan. I stort sätt alla skolor i centrala Österåker har utbyggnaden av skolplatser haft svårt att hänga med den kraftiga inflyttningen. Mitt i rapporterade i våras om besvikna sexåringar som inte fått plats på den skola de önskat. Nu inför skolstarten är situationen densamma.

– Det är såklart jättetråkigt att behöva säga nej till någon som vill gå här säger Thordis Sjöstrand.

Men trots trängseln har alltså Österskärsskolan valt att minska antalet platser, även om det betyder att man måste avvisa elever som bor i samma kvarter.

– Det är bättre att värna om de små skolorna och bygga nytt istället, det är min personliga åsikt, säger förskolläraren Liselotte Wiik Nilsson.

Och nya skolor är på gång i kommunen. Under våren har en ny långssiktig plan för utbyggnad av skolorna tagits fram av tjänstemännen. Nytt är att skolförvaltningen har samarbetat med samhällsbyggnadsförvaltningen för att platser i skola och förskola ska skapas där det byggs bostäder.

– Vi har jobbat tätt ihop med samhällsbyggnadsförvaltningen för att kunna ge god service och bygga skolar där det behövs. Det är en spännande tid vi har framför oss. Det här är en växande kommun, förra året flyttade 950 personer in här. Nu är det nästan fullt nästa alla centrala skolor och vi behöver möta det ökade behovet både av förskolplatser, grundskolor. antalet elever i gymnasieåldrarna ökar också, säger Staffan Erlandsson, skoldirektör.

Ännu är materialet inte offentligt. Under hösten ska det behandlas politiskt. Men Staffan Erlandsson avslöjar att cirka tio förskolor, tre grundskolor och sannolikt ett antal gymnasieplatser måste finnas på plats i kommunen inom en tioårsperiod.

Exakt var vill han inte avslöja.

– Det kommer vi att kunna presentera senare, säger han.