Flera olika orsaker till att hundar anfaller

När en hund anfaller en joggare kan det vara av flera olika orsaker.

En är att många ­hundar tycker det är spännande med folk som springer.

– Går en hund till attack mot en joggare kan det handla om ett jaktbeteende hos hunden. En hund som ser det som en lek eller så är det en hund som är osäker. Men det är svårt att säga, en hund beter sig alltid situationsstyrt och ett sådant här beteende går att träna bort, men det kräver ganska mycket träning, säger hundcoachen Michael Rudkrantz.

Vad kan man göra som hund_ägare?

– Nummer ett är att alltid ha hunden kopplad. Sedan kan man öka avståndet till det som gör hunden intresserad och själv försöka stå så stilla som möjligt. Se till att hunden kommer ner i varv helt enkelt. Man ska också vara medveten om att ganska många hundar tycker att det är spännande när en person kommer springande. Men det är inte normalt att hunden attackerar.

Vad kan man göra som joggare?

– Om man ska förbi en hund kan det vara bra att stanna upp innan och gå förbi hunden. Det som rör sig är det som hunden blir upphetsad av. Om man går förbi minskar man risken att bli attackerad. Om man skulle bli anfallen är det bra att försöka hålla sig så lugn som möjligt, inte fäkta med armarna och vända ryggen till.

Öka avståndet till det som gör hunden intresserad.

Fakta

Här kan hundarna springa lösa

Nytorpskogen: Skogsområdet öster om Nytorpsbadet.

Blåsut: Hundrastgård intill Blåsuts tunnelbana.

Kärrtorp: Södra gränsberget. Parkområde mellan förskoletomt vid Karlsövägens förlängning och Dalens koloniområde.

Koppeltvång: På offentliga platser i Stockholms stad råder i övrigt koppeltvång. Alla hundar ska hållas kopplade, med undan­tag av områden där kommunen anordnat hundrast­platser eller hundrastgårdar.

Källa: Stockholms stad

Michael Rudkrantz, hundcoach. foto: privat