Flera politiker kan mista sina platser

Minst 150 politiker kandiderar till fullmäktige utan att bo i samma kommun – något som är ett krav.

Barbro Jansson Hed, Väsbys bästa, är en av dem som riskerar att mista sin plats i höst.

Den som får rösta är också valbar – det är grundprincipen i det valsystemet. För att ta plats i kommunfullmäktige måsta man därför ha fyllt 18 år och vara skriven i kommunen.

Men det är det inte alla kandidater som är, visar en genomgång som nyhetsbyrån Siren har gjort. 150 politiker måste innan valet byta folkbokföringsadress för att deras kandidatur ska vara giltig.

Barbro Jansson Hed, som kandiderar för Väsbys bästa, är i dag folkbokförd i Orsa. Hon är medveten om reglerna men kan inte lova att hon skriver sig i Väsby innan valdagen.

– Det kan jag inte riktigt svara på än men jag vet vilka regler som gäller om jag ska sitta i kommunfullmäktige, säger hon.

Roland Storm, ordförande för Väsbys bästa, säger att han vet att en av partiets kandidater inte är skriven i kommunen. Men han lovar tydligt besked innan valet om huruvida Barbro Jansson Hed är valbar eller inte.

– Vi kommer att gå ut med information. Det är viktigt inte minst med tanke på eventuella personröster, säger Roland Storm som betonar att Barbro Jansson Hed är född i Väsby och bott här i hela livet.

– Det som är underligt är systemet som gör att man kan stå på hur många listor som helst, säger han.

Ytterligare en politiker med Väsbykoppling har samma dilemma. 18-åriga Janni Andersen är skriven i Väsby men kandiderar för Piratpartiet i Malmö.

– Jag går på gymnasiet i Malmö och för att få studiemedel måste jag vara skriven i Väsby, men jag arbetar på att lösa problemet, säger hon.

Fakta

De får rösta i kommunvalet

Svenska medborgare som är folkbokförda i Sverige.

EU-medborgare (samt Norge och Island) som är folkbokförda i Sverige.

Medborgare i annat land som har varit folkbokförda i Sverige i minst tre år.

Dessutom måste man ha fyllt 18 år.

Källa: val.se