ANNONS

Efter flera it-problem på NKS: ”Måste lösas”

Nya Karolinska i Solna och Paul Lindquist (M).
Nya Karolinska i Solna och Paul Lindquist (M).
Det senaste året har Karolinska i Solna drabbats av flera it-störningar. Trots två tillsyner av Ivo har det de senaste dagarna uppdagats nya it-problem på sjukhuset.
– De måste lösa problemen, säger Paul Lindquist (M), landstingsråd.
ANNONS

Efter de senaste dagarnas it-störningar på Karolinska i Solna säger fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) att sjukhuset måste få ordning på tekniken för trygga patientsäkerheten.

– NKS och leverantörerna måste lösa problematiken, säger Paul Lindquist (M).

I september 2016 drabbades Karolinska i Solna av ett datahaveri, som även drabbade Danderyd och Södersjukhuset. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tillsatte då på eget initiativ en tillsyn av datahaveriet.

Några månader senare startade Ivo även en tillsyn av specifikt tekniken på Nya Karolinska i Solna, NKS, i samband med inflytten. Under den här perioden uppdagades bland annat att telefoner slogs ut vid årsskiftet på grund av en skottsekund. Något som DN rapporterat om.

De senaste dagarnas teknikproblem har drabbat instrument som mäter hjärtrytm, så kallad telemetri. Något som gjort att NKS kallat in extra personal för att övervaka patienterna.

”Jag är bekymrad”

På torsdagen samlades Locums styrelse för ett möte på Karolinska i Solna. Fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) tillbakavisar att mötet är extrainsatt på grund av de senaste dagarnas it-störningar på sjukhuset. Han säger att mötet var planerat sedan tidigare.

– Men vi kände att det var lämpligt att lägga in en extra punkt för att få veta vad som hänt, säger Paul Lindquist (M).

ANNONS

Hur ser du som landstingspolitiker på det senaste årets it-problem på Karolinska?

– Jag är bekymrad för att det inte fungerar som det ska.

Vad kan ni göra åt det?

– NKS och leverantörerna måste lösa problematiken. Jag vet att de jobbar med det. De har extra personal inne och de planerar för en stor uppdatering, säger Paul Lindquist (M).

Oppositionsrådet i landstinget, Erika Ullberg (S), är kritiskt mot den styrande Alliansen.

– Hur det här sjukhuset är planerat och byggt är en skandal, säger Erika Ullberg (S).

Fakta

Tre it-problem på Karolinska senaste året

Datahaveri stoppade inloggning

Den 24 september 2016 inträffade ett datahaveri hos Stockholms läns landsting. Det drabbade Karolinska i Solna, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och ambulansen. En serverkrasch nattetid gjorde att sjukvårdspersonal inte kunde logga in i sina datorer på morgonen. Uppsatta larm fungerade inte och därför larmades inte tekniker om kraschen. Ivo gjorde en tillsyn av patientsäkerheten efter händelsen.

Larmproblem vid inflytt på NKS

I november 2016 startade Ivo en tillsyn av tekniken på NKS i samband med inflytten. Efter en oanmäld inspektion 13  januari 2017 framgick bland annat problem med larmfunktioner, hissar, telefoner och telemetri (övervakningsutrustning).

I ett skriftligt svar från Karolinska den 17 februari 2017 skriver sjukhuset att det under den första tiden på NKS förekommit problem med bland annat telefonin, larmtjänster, passerkort, hissar och telemetri. Tidigt inrättade sjukhuset dagliga samordningsmöten för att trygga patientsäkerheten. I mitten av december gjordes en ”kraftsamling” och en ”task force” bildades för att koordinera alla felsökningar.

Först den 23 oktober 2017, nästan ett år efter att tillsynen startade, avslutar Ivo ärendet. Ivo bedömde då Karolinskas åtgärder som ”rimliga och adekvata”.

Stabsläge och omdirigering av ambulans

Under veckan har Karolinska universitetssjukhuset gått upp i stabsläge två gånger, skriver DN. Under tisdagskvällen 21 november och på torsdagseftermiddagen 23 november. Anledningen till stabsläget ska vara problem med nätverket.

Detta samtidigt som NKS har problem med telemetrin (övervakningssytem av patient). Enligt ett pressutskick från Karolinska universitetssjukhuset inträffade ”en allvarlig avvikelse” i fredags som sjukhuset inte kan utesluta har med störningar i telemetrin att göra.

Sjukhuset kommer själva att anmäla händelsen till Ivo, en så kallad lex Maria-anmälan, detta enligt DN.

Sedan dess har Karolinska vidtagit flera åtgärder för att trygga patientsäkerheten, skriver presstjänsten. Bland annat styrs akuta hjärtpatienter om till Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Extra personal har kallats in för att övervaka patienterna.

Källa: Ivo/Karolinska universitetssjukhuset
Fakta

Locum ansvar inte för NKS

Landstingets fastighetsbolag Locum, där Paul Lindquist (M) är ordförande, ansvarar inte för driften på NKS. Ansvaret för NKS ligger direkt under landstingsstyrelsen och avdelningen NKS Bygg.

Locums möte med NKS på torsdagen ska enligt Lindquist bidra till ökad kunskap om it-säkerhet som kan användas vid alla länets sjukhus.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.