Flera rapporter om varg på Södertörn

Avtrycket i snön som Johan Goetze upptäckte i Kolartorp.
Avtrycket i snön som Johan Goetze upptäckte i Kolartorp.
Länsstyrelsen har fått in flera rapporter om vargiakttagelser i Huddinge och Haninge i år.

– Det är en koncentration av rapporter där nedåt, säger rovdjurshandläggaren Arne Söderberg.

I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om de misstänkta vargspår som upptäckts i Kolartorp i Haninge. Anette Jaarnek är i sin tur säker på att det var en varg hon såg i Huddinge. Det var den 23 januari, i närheten av sjön Trehörningen, som ett djur kom springandes framför hennes bil.

– Jag var så nära att jag såg att det var en varg, jag tittade upp mot tomten och såg att den stod precis intill en gran och tittade på bilen, berättar Anette Jaarnek.

En annan läsare berättar att han både sett spår av och hört varg vid Orlången i Huddinge.

Magnus Vikström som är viltvårdare på Huddinge kommun tror att det mycket väl kan ha varit vargar som skymtats på platserna. Vid Trehörningen sågs en varg på precis samma plats förra året.

– Det tror jag, men jag är inte hundra procent säker, det kan man aldrig vara. Då måste man ta dit en rovdjursspårare, säger Magnus Vikström.

Arne Söderberg som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen berättar att man hittills i år fått in många rapporter om varg inom området mellan Älta och Handen. Ingen har dock bekräftats och bristen på snö har gjort det svårt att följa upp rapporterna eftersom djuren inte lämnar några spår.

– Det är en koncentration av rapporter där nedåt i Huddinge och Haninge. Får vi spårsnö kommer vi att vara där och leta spår, säger Arne Söderberg, som är tacksam om människor rapporterar och tar bilder på spåren.