”Såg ett stort eldklot”

Jimmy Arskog var ett 50-tal meter från explosionen.
Jimmy Arskog var ett 50-tal meter från explosionen.
Insatschef Roger Johansson
Insatschef Roger Johansson
Här skedde explosionen.
Här skedde explosionen.
Jimmy Arskog hörde en jättesmäll.
– När jag kollade vad som hänt såg jag ett stort eldklot, säger han.

Det var vid halv tolv-tiden som det uppstod en explosion på hans arbetsplats i Trångsunds industriområde, en metallgrossist som också utför arbeten på metalldelar. Arbeten som alstrar damm och metallspån.

En serviceman var på besök för att göra rent en så kallad spånsug. Det var då det smällde, en smäll som dånade 50 meter bort till kontoret där Jimmy Arskog befann sig.

– Det var som att kontorsstolen lättade, säger han.

Han sprang ut och såg ”ett stort eldklot”. Och servicemannen, med arbetskläder som brann på ryggen.

– Då gjorde gjorde alla vad de skulle. Mina kolleger såg till att han kom in i duschen och fick vatten på sig. Jag ringde ambulansen.

Den allvarligt brandskadade mannen fördes till sjukhus med ambulans, liksom två personer med rökskador. Ytterligare fyra som andats in brandröken kunde ta sig till sjukhus på egen hand.

Lyckligtvis spred sig branden inte.

– Det gick väldigt fort men det uppstod ingen efterföljande brand utom i dammet och filtren, säger räddningschefen Roger Johansson. Så nu håller vi mest på med att vädra ut den rök som finns kvar i lokalen.

Men brandlukten dröjde kvar och kunde kännas ännu ett par timmar senare från Nynäsvägen.

Att säkerställa att branden inte spred sig var viktigt eftersom det fanns gasflaskor på arbetsplatsen. Dessa förvaras dock i en annan del av fastigheten.

Varför en rutinmässig uppgift som att rensa en spånsug på damm utlöste en explosion kommer nu att utredas av Arbetsmiljöverket och polisen.

– Något har uppenbarligen gått fel, säger Roger Johansson.