Flera slår larm om läget på Siggebo

Hans Nicolaisen får besök av sin hustru Agneta flera gånger i veckan. Han har skickat mejl till både förvaltningschefen Lotta Wigen och till Kommunal men tycker inte att han fått några raka svar om besparingarna.
Hans Nicolaisen får besök av sin hustru Agneta flera gånger i veckan. Han har skickat mejl till både förvaltningschefen Lotta Wigen och till Kommunal men tycker inte att han fått några raka svar om besparingarna.
Siggebogården går med 5,7 miljoner i underskott och nu ska kommunen spara. Men boende och personal slår nu larm om situationen.

– Jag är så jävla upprörd, säger ALS-sjuke Hans Nicolaisen, som själv uppger att han drabbats av vårdmissar. på Siggebo.

Mitt i Lidingö Tidning har tidigare berättat om en Lex Maria-anmäld händelse då en 92-årig kvinna på Siggebogården inte fick sin medicin på flera veckor.

Hans Nicolaisen som bor på ­Siggebo berättar att även han varit med om vårdmissar på boendet.

– Jag vaknade en natt och hade så ont i magen. Jag fick inte luft och ringde på personalen som sa att det inte skulle komma någon sjuksköterska. I stället fick jag två Alvedon. Jag trodde att den natten skulle bli min sista.

Först på morgonen kom en sjuksköterska, berättar Hans. Han fick då åka ambulans till sjukhus, där det konstaterades att blindtarmen var på väg att brista. Händelsen utreds nu av stadens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Hans Nicolaisen kallar personalen ute på avdelningarna för änglar, men han tycker att de har alldeles för mycket att göra.

– De måste sitta mycket vid datorn i stället för att vara ute hos oss. Samtidigt kan flera boende sitta och larma, säger han.

Mitt i Lidingö Tidning har pratat med personal som inte vågar gå ut med sina namn av rädsla för att bli av med jobben. De vittnar om att de boende får ta konsekvenserna av omorganisationerna.

– Numera är det vi själva som ska ringa in vikarier och göra beställningar. Börjar man klockan 7 på morgonen och den som ska komma klockan 8 är sjuk får man sitta och ringa. Under tiden kan någon boende som vaknat sitta och larma i sitt rum, säger en undersköterska.

Hon berättar att många i personalen mår dåligt och är oroliga.

– Det går en massa rykten om att tjänster ska dras in men vi får inget veta.

– De boende kommer att få ta smällen när det ska sparas, det är stressigt nog som det är. Vi har många vårdkrävande boende som vi måste vara två när vi hjälper, ­säger en annan.

Personalen vittnar också om att de boende vars anhöriga är påstridiga får mera stöd än andra. Hans Nicolaisen bekräftar den bilden.

– Hade jag inte haft mina anhöriga hade min situation här sett helt annorlunda ut, säger han.

Enligt äldre- och handikappförvaltningens chef Lotta Wigen har de kommunala boendena fått konkurrens från privata och nu måste man spara. Under 2014 ska en avdelning på Siggebo stängas, men det är inte klart hur det blir med personalen.

– Den 9 januari ska vi förhandla med facket, men jag kan inte svara på om alla får behålla sina tjänster. Vi måste se till vår verksamhet, säger Lillan Axelsson som är områdeschef.

Hur ser du på det de anställda ­säger?

– Det är klart att det här skapar oro, men jag tycker att vi har informerat tillräckligt. Vad gäller kunderna har vi en genomförandeplan som vi skriver tillsammans med kunden och sedan håller vi oss till den.

En del personal menar att de har för mycket administrativa uppgifter.

– Om man känner att man inte mäktar med måste man prata med sin chef. Mitt mål är en bra arbetsplats, men också att kunden ska få det de behöver.

Vad gäller det som hände när Hans Nicolaisen fick åka till sjukhus med blindtarmsinflammation har Lillan Axelsson tystnadsplikt, men säger att det vore bättre om hon hade fått kännedom om händelsen tidigare. Jessica Sjöstedt (KD) är ansvarigt kommunalråd.

– Man brottas med underskott som man måste få bukt med. Tidigare har det varit en gammaldags organisation, nu tillsätts nya enhetschefer och mängden personal som de ansvarar för minskas.

Men personalen är ju missnöjda med omorganisationen?

– Det är fullt förståeligt att man känner oro när det sker förändringar. Jag hoppas att de får bra information.

De boende kommer att få ta smällen när det ska sparas, det är stressigt nog som det är.anställd på Siggebogården

Fakta

Haft underskott en längre tid

På Siggebogården finns totalt 137 rum fördelade på fem byggnader. Bland annat finns korttidsboende och demensavdelningar.

Siggebogården och Högsätra vård- och omsorgsboende har länge haft svårt att få ekonomin att gå ihop. I slutet av november var det sammanlagda underskottet 14,9 miljoner kronor för i år. 5,7 miljoner för Siggebogården och 9,2 miljoner för Högsätra.