Flerfamiljshus får snabbare it-uppkoppling

Snart tas det första spadtaget för fiberuppkoppling i Skarpnäck. Arbetet inleds den första maj och gäller enbart flerfamiljshus.

Målet med utbyggnaden är att 90 procent av stockholmarna ska ha fiberuppkoppling. Och det kommer att ge de boende betydligt bättre internet, tv och telefon.

Arbetet utförs av det norska företaget Infratek på uppdrag av IT-infrastrukturbolaget Stokab, som ägs av Stockholm stad.

– Syftet är att se till att både företag och medborgare får ett bättre it-klimat, datakommunikation behövs till alla och är viktig. Det här är helt enkelt för att framtidssäkra staden och rent tekniskt sett finns det inget bättre än fiber, eftersom det är lika snabbt som ljuset. Det är alltså det snabbaste man kan ha och dessutom den mest säkra tekniken, säger Stokabs informationschef Anders Broberg.

En annan orsak till utbyggnaden är bland annat den ökade mängden invånare i Stockholm.

– Behovet har ökat då det har blivit många fler hushåll och fastigheter som behöver snabba uppkopplingar i kombination med att det till exempel finns många småföretag i flerfamiljsfastigheter.

Samtlig fiberutbyggnad i Stockholm, även den som nu pågår i Skarpnäcks stadsdel, ska vara klar vid årsskiftet.

Och man behöver inte vara rädd för att till exempel hyresvärden ska teckna upp en dyr operatör för huset, försäkrar Anders Broberg.

– Vi har byggt på så vis att man kan välja en helt annan operatör än den som grannen väljer.

Rent tekniskt sett finns det inget bättre än fiber.Anders Broberg Stokab