Flest i söderort vill hyra ut till nyanlända

Hittills vill få hyra ut till nyanlända. Flest anmälda uthyrare finns i söderort.
Hittills vill få hyra ut till nyanlända. Flest anmälda uthyrare finns i söderort.
Privatuthyrningar skulle hjälpa staden att ge hem åt nyanlända. Nu visar Mitt i:s genomgång att intresset är svagt. I Stockholms stad har bara 243 ansökt om att hyra ut. Hälften av de som ansökt finns i Söderort.

Stockholm stad söker med ljus och lykta efter bostad för de 3 460 nyanlända som anvisats under 2017. Arbetet med att placera förra årets nyanlända pågår fortfarande.

– Det är ett stort åtagande, säger Anna Mölgård, ansvarig för bosättning av nyanlända i Stockholm stad.

I höstas öppnade man upp för en ny modell – att hyra bostäder från privatpersoner. Stockholmarna erbjöds en ersättning på mellan 4 000 och 12 000 kronor i månaden för att hyra ut sin bostad. Men Mitt i:s genomgång visar att intresset varit svagt och intresset för att hyra ut skiljer sig stort mellan stadsdelarna. I Stockholms stad har sammanlagt har omkring 240  personer ansökt om att hyra ut. Hälften av dem finns i Söderort, där Hägersten-Liljeholmen toppar med 31 anmälda uthyrare, följt av Enskede-Årsta-Vantör, där 26 stycken finns.

Men uthyrningsprocessen drar ut på tiden. Bara 51 ansökningar har resulterat i färdiga kontrakt, 19 för rum och 32 för hela lägenheter. Enligt Anna Mölgård beror det dels på att uppdraget flyttats från Arbetsförmedlingen till Migrationsverket, och dels på orimliga krav från uthyrarna. Många har redan fått avslag.

– Många vill hyra ut en bostad som ligger utanför Stockholms kommun. Andra vill ha väldigt mycket betalt, eller så är bostaden inte lämplig att bo flera i, säger Anna Mölgård.

Fakta

Här bor de som vill hyra ut

Uppdelat på stadsdelsområde:

Hägersten-Liljeholmen: 31
Enskede-Årsta-Vantör: 26
Södermalm: 25
Spånga-Tensta: 22
Hässelby-Vällingby: 22
Skarpnäck: 21
Rinkeby-Kista: 20 )
Bromma: 16
Älvsjö: 16
Farsta: 15
Skärholmen: 12
Kungsholmen: 7
Norrmalm: 5
Östermalm: 5