ANNONS

Gravida fick inte föda på Danderyd

Det har varit en hektisk sommar på Danderyds förlossning.
Det har varit en hektisk sommar på Danderyds förlossning.
Under juni och juli fick Danderyds sjukhus hänvisa 17 födande kvinnor till andra län – vilket var mest i länet.

– Det varit svårt att upprätthålla patientsäkerheten vid vissa tillfällen, säger barnmorskan Dorieth Sone Zidaric.
ANNONS

Totalt föddes 1209 barn på Danderyds sjukhus under juni och juli. Det är näst mest i länet. Alla kvinnor som sökt sig till sjukhuset fick dock inte plats. 68 kvinnor hänvisades till andra kliniker i länet och 17 kvinnor fick åka till ett annat län för att föda.

Än så länge är landstingets statistik för augusti inte helt fastställd. Men de första rapporterna visar att även denna månad varit intensiv på Danderyds sjukhus.

Under tre veckor i augusti genomfördes 414 födslar på sjukhuset, vilket är näst mest i länet.

Under två veckor denna månad toppade även sjukhusets kvinnoklinik listan över vilket sjukhus som hänvisat flest kvinnor till andra län.

Vårdförbundet håller nu på att sammanställa hur sommaren har varit på Danderyds sjukhus.

– Personalen har slitit och klarat det trots mindre bemanning. De har löst situationen med intern övertid. På grund av detta har det varit svårt att upprätthålla patientsäkerheten vid vissa tillfällen, säger Dorieth Sone Zidaric, barnmorska och förtroendevald vid Vårdförbundet på Danderyds sjukhus.

Mitt i har tidigare skrivit om att BB Sophia stängde i våras. Det är en av orsakerna till att sommaren varit en ovanligt stor utmaning på Danderyds sjukhus, enligt Giovanka Machuca Munoz, chefsbarnmorska på förlossningen.

– Medarbetarna har ställt upp på ett exemplariskt sätt och tillsammans med god planering har det gjort att sommaren fungerat bra, trots tuffa förutsättningar. Ingen allvarlig incident har inträffat.

Hon berättar att sjukhuset, framför allt under sommarens tre första veckor, tog emot fler förlossningar än det var tänkt från början. Att Danderyds sjukhus hänvisat flest kvinnor till andra län beror delvis på att BB Sophia stängt.

ANNONS

– I de fall vi har hänvisat till kliniker utanför länet berodde det på att det var fullt på de andra förlossningsklinikerna inom länet, säger Giovanka Machuca Munoz.

Noteras ska att Danderyd visserligen toppar listan över vilket sjukhus som hänvisat flest kvinnor till andra län – när det gäller det totala antalet hänvisningar även till sjukhus inom länet ligger Danderyd på fjärde plats av länets sex förlossningskliniker under juni och juli.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.