Flest narkotikabrott i landet i Salem

Salem toppar narkotikastatistiken i Sverige. På tio år har antalet anmälningar ökat från 13 till 559.

Men varken polisen eller kommunen anser att problemen faktiskt är större här.

I Salem anmäls flest narkotikabrott per invånare i Sverige. Det visar en sammanställning som Aftonbladet gjort. När Lokaltidningen Mitt i jämför Brottsförebyggande rådets siffror över tid och med grannkommunerna sticker Salem ut.

Förra året hade Salems kommun 3 507 narkotikabrott per 100 000 innevånare. I Botkyrka är siffran 865, i Södertälje 1 199 och i länet 1 381. Men varken polisen eller kommunen tycker att problemen i Salem är större än på andra håll.

Närpolischefen Linnea Bergman jobbar även i Fornhöjden i Södertälje och möter ungdomar från hela Södertäljes polismästardistrikt. Enligt henne kan tätplaceringen i statistiken bero på att Salems polis kan lägga mer resurser på att bekämpa narkotikan.

– Det är generellt sett rätt lugnt i Salem. Det gör att vi har möjlighet att fokusera på de här problemen. Vi tycker att det här är ett bra sätt att hitta ungdomar som mår dåligt och behöver samhällets stöd, säger hon.

Enligt Bergman går polisen även på djupet med vad de hittar. Tar de en knarklangare så kan det ärendet ge 50 olika polisanmälningar för 50 olika tillfällen av försäljning. Därför kan statistiken lätt bli missvisande.

Men föräldrar och anhöriga ska inte slå sig till ro.

– Vuxna underskattar hur lätt det är att få tag på narkotika. Jag tror att det är lika lätt som det är att få tag på alkohol, säger Bergman.

Hon upplever att knarket är mer lättillgängligt i dag än för tio år sedan.

– Framför allt skulle jag säga att det beror på internet. Det går att beställa droger på nätet.

Vanligast är cannabis och den syntetiska drogen spice som många köper på postorder från webbsidor. Spice har uppmärksammats i flera färska fall där ungdomar råkat väldigt illa ut.

Men att fler skulle använda narkotika syns inte i kommunens årliga undersökningar på högstadiet. Där är trenden den motsatta. Både sniffning och knark har minskat jämfört med toppåret 2002. När niorna fick frågan om de någon gång använt narkotika så svarade 13 procent av de svarande ja 2002. Förra året svarade 6 procent ja.

Fakta

Anmälningar om knark i Salem

2003 anmäldes 13 narkotikabrott i Salem. Fem år senare, 2008, hade antalet anmälningar ökat till 71.

2012 gjordes 232 anmälningar. Förra året anmäldes drygt dubbelt så många narkotikabrott – 559.

I Botkyrka ökade anmälningarna om narkotikabrott från 333 till 752 under perioden 2003-2013, i Södertälje från 318 till 1 082, i länet från 11 756 till 29 625.

Källa: brå