Flest slutade på Fagersjöskolan

Eleverna på Fagersjöskolan har fått vänja sig vid många nya lärare.
Eleverna på Fagersjöskolan har fått vänja sig vid många nya lärare.
Fagersjöskolan/Magelungsskolan toppar söderorts lista över hög omsättning bland lärare.

På två år slutade mer än hälften.

Det är inga smickrande siffror. Av 25 fast anställda lärare som i mars 2014 jobbade på Fagersjöskolan eller Magelungsskolan (samma skolenhet), var bara tio kvar två år senare.

– Det är katastrof. Förra året var väldigt rörigt och nu har ännu fler slutat. Det skapar en jätteorolig stämning bland barnen. Det känns som en ledningsfråga, säger Andrea Turander, mamma till två barn på Fagersjöskolan och tidigare aktiv i föräldrarådet.

Rektorn Heléne Litzén började hösten 2014.

– När jag började fick jag ett väldigt tydligt uppdrag från utbildningsförvaltningen. När man sätter en ny struktur med andra krav kanske det finns lärare som väljer att sluta, säger hon.

Heléne Litzén poängterar dock att andelen behöriga lärare har ökat under samma period, från 78 procent hösten 2014 till 93 procent i höst.

– Att lärare flyttar är inget unikt. Men vi är vinnare i det här. Vi har fått in en högre skicklighet hos lärarna både på Fagersjöskolan och Magelungsskolan.

Hur tycker du att kontinuiteten för eleverna påverkas när så många lärare byts ut?

– Självklart händer det att eleverna saknar en lärare som slutat. Men jag tycker inte det har varit rörigt. Jag är nöjd med de lärare vi har rekryterat och ser det som positivt för barnen i Fagersjö.

Även på Gubbängsskolan är få av lärarna från 2014 kvar. Men där är största förklaringen att skolan har mycket färre elever idag.

I andra änden av listan ligger Tallkrogens skola, med en läraromsättning på bara drygt 10 procent.

– Vi har en väldigt hög trivsel på skolan generellt och en grundkader av skickliga lärare som har stannat kvar, vissa av dem ända sen 80-talet, förklarar rektor Göran Bergholm.

Det är inte bara lärarna som är trogna skolan.

– Jag har varit här i 16 år och vår biträdande rektor sen -84. Det borgar för viss kontinuitet, säger Göran Bergholm.

Även på Sköndalsskolan/Sandåkraskolan och Hökarängsskolan har relativt få lärare slutat.

Läs mer om lärarflykten.