Flest sommarjobb i Rinkeby-Kista

rensa trädgård
Parkskötsel är ett av de vanligaste jobben som erbjuds.
Rekordmånga unga fick sommarjobb i Stockholm i år.
Flest sommarjobb skapades i Järvas stadsdelar – I Rinkeby-Kista fick 1191 ungdomar jobb och i Spånga-Tensta fick 1009 jobb.

Under sommaren fick 8500 ungdomar sommarjobb i stadens regi, vilket är rekord hittills. Förra sommaren anställdes 8150 ungdomar.

Flest sommarjobb skapades i stadsdelarna Rinkeby-Kista (1191) och Spånga-Tensta (1009) samt Enskede-Årsta-Vantör (1127).

– Jag är såklart jätteglad att vi lyckats skapa så pass många sommarjobb i staden, men nu gäller det att fortsätta öka. Vi vet hur viktigt det första jobbet är för att tidigt skapa ett steg in på arbetsmarknaden för unga, att man börjar bygga erfarenheter och får testa på olika yrken. Så nästa sommar höjer vi ambitionerna ytterligare, säger Mirja Räihä (S), borgarråd med ansvar för arbetsmarknad och idrott i ett pressmeddelande.

Sedan slutet av 2014 har ungdomsarbetslösheten i Stockholm gått ner med runt 30 procent.

Utvecklingen har även nått socioekonomiskt utsatta områden i ytterstaden som Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta och Skärholmen. Många unga har hittat sommarjobb på egen hand i sommar på grund av den positiva utvecklingen på Stockholms arbetsmarknad. Men den politiska prioriteringen att kunna erbjuda fler för varje sommar kvarstår.

– Det är inte bara viktigt för de enskilda ungdomarna som får testa på arbetsmarknaden, utan för tryggheten i många områden under sommarmånaderna, säger Mirja Räihä i ett pressmeddelande.