ANNONS

Flexibel skolstart i Botkyrka gymnasium ska motverka smitta

Tumba gymnasium.
Tumba gymnasium inför flexibla scheman och delar upp skolstarten klassvis för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.
Stockholms gymnasieelever ska tillbaka till skolbänken. Tumba gymnasium delar upp skolstarten och förkortar vissas skolvecka för att minska trängsel i kollektivtrafiken och förhindra smittspridning.
ANNONS

Skolstarten för de omkring 440 förstaårselevernas skolstart kommer att delas upp klassvis över dagen för terminsstart. De drygt 850 andra- och tredjeårseleverna börjar några dagar senare.

– Sedan har vi författat en särskild skolstartspolicy, och i år är det ”corona edition”. Vi berättar för eleverna vad de ska tänka på för att minska smittspridningen så mycket som möjligt, säger Alf Solander, rektor på Tumba gymnasium.

Fyra dagar i skolan

För att sprida ut eleverna matchas bland annat storleken på klasserna med klassrummen, matsalens öppettider förlängs, ljusgårdarna hålls öppna och möbleringen i klassrummen blir fast, enligt Alf Solander.

Normalt är man i skolan fem dagar i veckan.

Alf Solander, rektor Tumba gymnasium.

Skolorna har fått tillstånd från regeringen att fortsätta med distansundervisning i viss utsträckning. På Tumba gymnasium får framför allt elever i årskurs två och tre som läser estetiska och yrkesprogram scheman med distansundervisning en dag i veckan.

– Vi har duktiga schemaläggare på Tumba. Normalt är det ju fem dagar i veckan men på det här sättet minskar vi antalet elever i skolan. Som rektor vill jag inte ha en massa elever som sitter och hänger, särskilt just nu, så allas scheman är sammanhållna.

Flera föräldramöten

Föräldramöten ställs inte in, utan delas upp i grupper anpassade till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Enligt rektorn Alf Solander är det viktigt att nya elevers föräldrar får träffa skolans personal, och i stället för två stora möten håller man omkring tio mindre.

– Vi tar det här på stort allvar, på samma sätt som distansundervisningen. Vi måste hålla i eleverna och vi ställer hellre upp än ställer in.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.