Flicka döms efter lögn om våldtäkt

17-åringen hade sex med sin pojkväns pappa – men ångrade sig efteråt och anklagade mannen för våldtäkt.

Nu döms hon till ungdomstjänst för falsk angivelse.

Det var förra sommaren som den då 16-åriga flickan i Haninge och pappan till hennes dåvarande pojkvän började skicka sms till varandra.

Sms:en blev allt flörtigare och kom snart även att innehålla sexuella anspelningar. Båda skickade bilder till varandra som de var halvt avklädda på.

Det slutade med att flickan och hennes pojkväns pappa en dag i september sågs hemma hos honom och hade sex.

Enligt sms:en i pojkvännens pappas mobil, som tömdes under förundersökningen, så ångrade sig flickan dagen efter.

”Vad fan tänkte vi med?” och ”Om man är otrogen mot någon så berättar man det”, sms:ade hon bland annat. Därefter pratade de med varandra i telefon, där flickan återkom till att hon ville berätta om samlaget för sin pojkvän. Men pojkvännens pappa tyckte inte det var någon bra idé och bad henne att inte göra det.

Drygt tre veckor senare sms:ade flickan på nytt till pojkvännens pappa. Men nu handlade det om att hon skulle ha haft sex mot sin vilja.

Hon skrev i sms:et att hon skulle ha tagit bort hans händer från henne och sagt nej, men att denne ändå fortsatt. Pojkvännens pappa svarade med förvåning i sina sms och menade att det inte var sant.

Två veckor senare gjorde flickan en polisanmälan och i förhör till polisen förklarade hon att hon blivit våldtagen av pojkvännens pappa.

En helgmorgon därpå hämtades pojkvännens pappa till förhör med anledning av våldtäktsanklagelserna. Han var chockad och beskriver tiden som jobbig. En och en halv månad senare blev han uppringd och fick beskedet om att det inte skulle bli något åtal.

– Det har varit påfrestande för mannen och han vill bara släppa det och gå vidare, säger åklagare Tanja Johansson.

Att bevisa falsk angivelse är svårt, menar hon.

– Det är inte så vanligt att personer döms för det. Men här hade vi hjälp av det som kom fram när vi granskade sms:en, båda personerna gav ju själva viss information som var samstämmig. Att vi lyckades döma som vi gjorde beror på en kombination av hans och hennes uppgifter.