Min lokala hjälte

Flicka svårt skadad av basketkorg på skolgård

Basketkorg
En flicka skadade sig svårt efter att ha fått en basketkorg över sig på Olovslundsskolans skolgård.
En flicka skadades svårt i helgen när en basketkorg föll ner över henne på Olovslundsskolan i Bromma, skriver Dagens Nyheter.
Enligt skolans rektor Henrik Kroon arbetar man nu med att säkra annan lekutrustning på skolområdet.
– Vi har inspekterat övrig utrustning för att se till att allt är säkert, säger han.

En flicka skadades svårt när hon i helgen fick en basketkorg över sig på Olovslundsskolan i Bromma, skriver Dagens Nyheter. Flickan fick föras med ambulans till sjukhus. Ärendet är polisanmält och en utredning har påbörjats.

Skolans rektor Henrik Kroon beklagar det som hänt, och berättar att man nu arbetar med att säkra all övrig lekutrustning på skolgården.

– Eftersom händelsen inträffade utanför skoltid när skolgården är obemannad kan jag inte uttala mig om vad som hänt. Det får utredningen visa. Det vi gör på skolan nu är att, tillsammans med förvaltaren Sisab, inspektera övrig lekutrustning för att se till att allt är säkert, säger Kroon.

Basketkorgen som har fallit ner över flickan inspekterades av Sisab så sent som i april i år. Två anmärkningar uppkom i samband med den inspektionen, men vid tillfället gjordes bedömningen att inga akuta åtgärder behövdes. Den en anmärkningen hade att göra med att en svetsning lossnat bakom själva basketkorgen, och den andra om att barns huvuden eventuell kunde fastna i händelse av att någon skulle klättra upp i anordningen bakom korgplanket.

Karin Bergman, pressansvarig på Sisab, menar dock att felen som upptäcktes inte har något med helgens olycka att göra.

– Det här är fruktansvärt tragiskt. Det ska givetvis vara nolltolerans mot att kunna skada sig på lekplatser, säger Karin Bergman, och tillägger:

– Felen som upptäcktes bedömdes inte som några akuta fel, utan som fel som kan åtgärdas över tid. Och som vi förstår handlar det här specifika fallet om att hela stolpen med basketkorgen på har vält omkull, och inga anmärkningar gjordes på stolpen vid inspektionen, säger hon.

Vidare menar Bergman att det inte går att spekulera i vad som har hänt, utan att man nu inväntar svar från utredningen.