Flicka våldtogs på fest i sommarstuga

I en stuga i Värmdö tvingade 17-åringen sig till oralsex av en 13-årig flicka – samtidigt som hans lillebror hade samlag med henne.

Nu har 17-åringen dömts för grov våldtäkt mot barn.

Den grova våldtäkten ägde rum i en sommarstuga i Värmdö.

17-åringen kom i kontakt med flickan för första gången år 2009. Hon var då tolv år och han 15. Efter att ha haft kontakt på nätet ville 17-åringen komma hem till flickan för att ha sex.

Hon sa nej, men när pojken dök upp utanför hennes dörr tillsammans med en vän släppte hon ändå in dem.17-åringen hade sedan samlag med flickan, framgår det av domen.

Sedan dess har de haft samlag vid ett flertal tillfällen. Flickan har inte velat ha sex någon av gångerna – utan pojken har tjatat igenom sin vilja, berättade hon i hovrätten.

När de sedan hamnade på samma fest i en sommarstuga i Värmdö hade flickan frivilligt samlag med 17-åringens lillebror, som inte är straffmyndig.

När 17-åringen plötsligt kom in i stugan där flickan befann sig med hans lillebror försökte hon ta sig därifrån. Men någon höll fast henne och tryckte ner henne i sängen igen.

Flickan tvingades sedan till flera sexuella gärningar. Hon ska vid det här tillfället ha sagt emot flera gånger.

17-åringen dömdes i Södertörns tingsrätt för våldtäkt mot barn. Men åklagaren ville ha straffet skärpt och fallet prövades nyligen i Svea hovrätt.

Nu är 17-åringen dömd för grov våldtäkt mot barn och för våldtäkt mot barn på ytterligare en minderårig flicka.

I samma hovrättsdom dömdes också 17-åringens bäste vän för våldtäkt mot barn. De ska tillsammans ha sökt upp unga tjejer på nätet som de sedan har tjatat till sig sex ifrån.

I domen skriver tingsrätten att de båda ungdomarna på fula sätt har utnyttjat flickornas ålder för att tillfredsställa sina sexuella behov.

17-åringens straff bestämdes i hovrätten till tolv månaders sluten ungdomsvård. Han ska sammanlagt betala 335 000 kronor i skadestånd till de två flickorna.

Lokaltidningen Mitt i har sökt åklagaren för en kommentar.

Fakta

Förändrad lag

År 2005 förändrades brottsbalkens kapitel om sexualbrott. Enligt lagen kan en person under 15 år nu aldrig samtycka till sexuella handlingar.

Tidigare krävdes ofta våld eller tvång för att åtal om våldtäkt mot barn skulle leda till fällande domar.

Källa: Riksorganisationen mot sexuella övergrepp